NOS NieuwsAangepast

Mbo'ers roken meer, hbo'ers drinken vaker alcohol

Mbo-leerlingen hebben de afgelopen maand vaker gerookt dan leeftijdsgenoten in het hbo of het voortgezet onderwijs. Maar hbo'ers drinken meer, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van VWS.

Van de 17-jarige hbo'ers heeft 80 procent de afgelopen maand alcohol gedronken; onder mbo'ers was dat 61 procent en in het voortgezet onderwijs dronk 65 procent van de leerlingen.

In de weekenden is het anders, zegt het Trimbos-instituut, want dan vallen de verschillen bij het alcoholgebruik weg. Ruim een kwart van de drinkende 17-jarigen neemt in het weekend meer dan tien glazen alcohol.

Verdovende middelen

Na het voortgezet onderwijs gaan jongeren meer verdovende middelen gebruiken, blijkt verder uit het onderzoek. Vooral jongens doen dat; 21 procent van de jongens tussen 16 en 18 jaar gebruikt cannabis. Maar ook harddrugs worden geregeld gebruikt. Zo heeft 4 procent van de onderzochte 16-jarigen weleens een xtc-pil geslikt, onder 18-jarigen is dat al 12 procent.

Volgens het Trimbos-instituut zijn de cijfers over het aantal rokers in het mbo en het aantal jonge drinkers zorgwekkend. "De resultaten laten zien dat de leeftijdsgroep van 16-18 jaar een belangrijke doelgroep is voor preventie, niet alleen wat betreft drugsgebruik, maar ook voor alcohol en tabak", staat in een toelichting bij het onderzoek.

Zorgen

Staatssecretaris Van Rijn zegt dat extra aandacht voor deze groep belangrijk is. "Het middelengebruik onder jongeren is hoog. Over xtc maak ik me ernstige zorgen en ik zie ook dat bepaalde groepen jongeren veel te veel drinken. Gelukkig weten we ook dat over de hele linie jongeren juist minder zijn gaan roken en drinken. Maar juist aan de groep die het nog niet goed doet, wil ik extra aandacht geven."

Het onderzoek onder 16- tot 18-jarige mbo'ers en hbo'ers was een eerste landelijke verkenning, benadrukt het Trimbos-instituut. Omdat er geen vergelijkingsmateriaal is, is het lastig om conclusies te trekken over een trend in het gebruik van tabak en alcohol onder scholieren door de jaren heen, zeggen de onderzoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl