De iPhone 7 gaat vrijdag pas in de verkoop, maar er wordt al druk gespeculeerd over de opvolger
NOS NieuwsAangepast

'Volgende iPhone op de schop: thuisknop weg en draadloos opladen'

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Terwijl de iPhone 7 nog niet eens in de winkel ligt, wordt er al druk gespeculeerd over de opvolger van Apple's smartphone. Die komt naar verwachting volgend jaar uit. Volgens de berichten gaat het uiterlijk van de 'iPhone 8' flink de schop: zo zou de fysieke 'thuisknop' verdwijnen, al sinds de lancering van de iPhone in 2007 een van de onderscheidende kenmerken.

De knop zit straks virtueel in het scherm verwerkt. Het schermoppervlak van de iPhone moet groter worden. De randen, die bovenin en onderin nu nog duidelijk zichtbaar zijn, zouden daardoor verdwijnen. Dat zouden de grootste veranderingen in de geschiedenis van de iPhone zijn.

De iPhone zou ten slotte, net als Samsungs telefoons, draadloos opgeladen kunnen worden, aldus Bloomberg begin dit jaar.

Steeds meer bevestiging

Dit nieuws gaat al een tijdje rond, maar wordt ook door steeds meer goed ingevoerde media op basis van bronnen bevestigd. The New York Times meldde het gisteren in een recensie van de iPhone 7.

Eerder schreef persbureau Bloomberg hetzelfde en Apple-kenner John Gruber bracht het idee in mei ter sprake in een podcast-aflevering.

Zo zou de volgende iPhone eruit kunnen zien

Nu zijn er bijna elk jaar geruchten over nog niet officieel aangekondigde iPhones, maar die verschijnen vaak pas later en zijn dan - zeker in het begin - afkomstig uit het productieproces in China. Medewerkers van fabrieken waar prototypes worden gemaakt lekken de eerste concepten.

Die kloppen soms wel, soms niet. Wat nu opvalt is dat toonaangevende nieuwsmedia met korte lijntjes naar Apple het melden.

Tien jaar iPhone

Daarmee zijn de wijzigingen niet definitief, want Apple kan alles op het laatste moment nog veranderen. Maar niet alleen de bronnen van The New York Times en Bloomberg zijn een reden om het nieuws serieus te nemen: de iPhone bestaat in januari 2017 10 jaar. Het idee dat Apple dan een grote verandering doorvoert klinkt plausibel.

Wanneer in 2017 de opvolger komt is nog onduidelijk. De eerste iPhone werd in januari 2007 gepresenteerd door toenmalig Apple-topman Steve Jobs. Tegenwoordig organiseert Apple altijd een perspresentatie in september.

Apple kan die traditie voortzetten, maar aangezien het product naar het lijkt zo gaat veranderen is het ook denkbaar dat Apple de iPhone begin volgend jaar lanceert en hem pas later in het jaar gaat verkopen. Dat was ook het geval bij de eerste Apple Watch.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl