Journalisten en cameraploegen in Downing Street in Londen
NOS Nieuws

Techbedrijven, media steunen organisatie die nieuws controleert

Op internet gaat er veel onjuiste informatie rond, zeker in tijden van groot nieuws. Vorig jaar is er met geld van Google’s moederbedrijf een organisatie opgezet die dat wil tegengaan: First Draft. Dertig techbedrijven en nieuwsorganisaties hebben toegezegd de organisatie te steunen.

Onder meer Facebook, Twitter, de kranten The Washington Post en The New York Times en het Franse persbureau AFP doen mee aan het initiatief.

Er komt in oktober een platform waarin techbedrijven en nieuwsorganisaties kunnen samenwerken om nieuws te verifiëren. Hoe dat platform eruit gaat zien is nog niet duidelijk, maar het ligt voor de hand dat nieuwsorganisaties daar informatie gaan uitwisselen over nieuws dat wel en niet gecheckt is.

Ook wordt er gewerkt aan een gezamenlijke journalistieke standaard die organisaties vrijwillig kunnen onderschrijven.

'Journalisten helpen'

Dat de nieuwsorganisaties bereid zijn mee te werken, is logisch. Wel opvallend is dat ook Facebook zich bij de coalitie heeft aangesloten. Het platform heeft via zijn nieuwsoverzicht veel invloed op de nieuwsconsumptie, maar ziet zichzelf niet als een nieuwsbedrijf.

Daarnaast is er steeds meer kritiek op de wijze waarop Facebook omgaat met ‘trendig topics’, een lijstje met populaire onderwerpen op het platform. Dit lijstje komt tot stand door een algoritme en er zouden er steeds meer fouten in staan.

Facebook ziet de samenwerking zelf vooral als een nieuwe manier om journalisten kennis te laten maken met de opties die het platform biedt om nieuws te ontdekken, zegt Facebook tegen The Guardian.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl