Duterte bij een feest van de Filipijnse luchtmacht
NOS NieuwsAangepast

Duterte negeert de VS en gaat wapens kopen in China en Rusland

De president van de Filipijnen, Rodrigo Duterte, wil wapens voor de strijd tegen drugshandelaren en opstandelingen voortaan in China en Rusland aanschaffen.

Ook stopt hij met de gezamenlijke patrouilles met de marine van de VS in de Zuid-Chinese Zee, omdat hij geen conflict met China wil.

Beide koerswijzigingen liggen gevoelig omdat de Filipijnen al meer dan een halve eeuw een belangrijke militaire bondgenoot van de VS zijn, en de activiteiten van China in de Zuid-Chinese Zee als bedreigend werden ervaren.

Wapens

Duterte sprak gisteren op een bijeenkomst van de Filipijnse luchtmacht. Hij zei dat zijn land in China en Rusland tegen gunstige voorwaarden geld kan lenen om wapens aan te schaffen. Met de aflossing hoeft pas in 2025 een begin te worden gemaakt.

Duterte wil onder meer een licht type vliegtuigen aanschaffen waarmee hij opstandelingen kan bombarderen. Een aanbod van de VS om F-16's over te nemen wees hij van de hand. "We kopen wapens waar ze goedkoop zijn en waarbij de aanschaf ons tot niets verplicht", zei hij.

Zuid-Chinese Zee

Vooral de aanschaf van wapens in China is opmerkelijk. China en de Filipijnen maken aanspraak op dezelfde eilanden in de Zuid-Chinese Zee. China wees in juli een uitspraak af van het Permanente Hof van Arbitrage, waarin is bepaald dat China geen recht heeft op eilanden die ook door andere landen worden geclaimd.

In verband met de Chinese dreiging werd de militaire samenwerking met de VS in 2014 versterkt. Maar sinds het aantreden van Duterte is de relatie met Washington bekoeld. Dat bleek bijvoorbeeld eerder deze maand toen hij president Obama een "hoerenzoon" noemde.

Begin deze week zei Duterte dat de Amerikaanse commando's die gestationeerd zijn op het Filipijnse eiland Mindanao daar beter kunnen vertrekken, omdat ze de strijd tegen islamitische rebellen alleen maar moeilijker zouden maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl