'Vooral geen slecht nieuws in toespraak Juncker'
De boodschap zal vandaag positief zijn tijdens de toespraak van Jean-Claude Juncker. Zijn Europese State of the Union moet hoop uitstralen. "De toon van: we kunnen wel wat", zegt een ambtenaar die nauw betrokken is bij de voorbereidingen.
Juncker zal in Straatsburg, waar hij om 09.00 uur begint aan zijn rede, vooral een positief verhaal houden. Hij ontkomt er niet aan om het over de brexit te hebben, maar het liefst gaat hij in een adem door over successen.
Veiligheid
Niet te veel woorden vuil maken aan de begrotingsdiscipline, die vooral door de zuidelijke lidstaten ter discussie wordt gesteld. Veiligheid zal een van de kernwoorden worden. De veiligheid van de buitengrenzen, maar ook de veiligheid van een baan. "We hebben jullie gehoord en begrepen", zoals een bron het noemde.
De State of the Union wordt pas voor de zevende keer uitgesproken. Het idee is vastgelegd in het verdrag van Lissabon. Aanvankelijk was er verzet bij Europese politici tegen het fenomeen.
Woordenlawine
Bij de allereerste State of the Union, uitgesproken door toenmalig voorzitter Barroso, werd nog gedreigd om parlementariërs die niet zouden komen luisteren, te beboeten. Uiteindelijk werd ervan afgezien. De speech kon echter weinig toehoorders bekoren. Het was een woordenlawine, zo schreven enkele kranten.
Juncker is niet echt een geniale spreker en die ouderwetse humor helpt ook niet.
Dat is ook de vrees voor de speech van Juncker. Hij omschreef zichzelf als voorzitter van de commissie van de laatste kans. "Hij moet met een bezielend verhaal komen", zegt Bas Eickhout van GroenLinks. "Hij is niet echt een geniale spreker en die ouderwetse humor helpt ook niet."
Schaduwtoespraak
Bij de voorbereidingen hebben de medewerkers geprobeerd om het zo zakelijk mogelijk te houden. Juncker heeft aan alle Eurocommissarissen gevraagd om een speech voor hem te schrijven. Ook de naaste medewerkers van de commissarissen moesten een schaduwtoespraak op papier zetten.
Maar dat is geen garantie voor een goed verhaal. De speechschrijver van Barroso componeerde ooit tien verhalen die ongelezen de prullenbak ingingen.
Hopelijk geen gezoen
Met angst en beven zitten de meeste parlementariërs in de zaal vandaag te luisteren. "Als hij maar geen rare opmerkingen maakt. Niet dat gezoen op die hoofden en al helemaal niet zeggen dat de Britten deserteurs zijn", zo blikt VVD'er Hans van Baalen vooruit.
Dennis de Jong van de SP gaat luisteren, maar vindt het eigenlijk tijdverspilling. "Het is een ouderwetse politicus uit een andere cultuur. Een man uit de bubbel." Zuchtend: "Ik hoop dat het de laatste keer is dat ik naar hem moet luisteren."