Duitse agenten arresteren een Syrische man die verdacht wordt van het beramen van een aanslag
NOS NieuwsAangepast

Drie asielzoekers in Duitsland opgepakt wegens aanslagplannen

De Duitse politie heeft in het noorden van het land drie Syrische asielzoekers opgepakt op verdenking van het beramen van een aanslag. Volgens het Duitse Openbaar Ministerie zijn de drie vorig jaar november door Islamitische Staat naar Duitsland gestuurd om een terreurdaad te plegen of om nadere instructies daartoe af te wachten.

Het gaat om drie mannen tussen de 17 en 26 jaar. Zij zijn samen met de plegers van de aanslagen in Parijs vorig najaar van Syrië naar Duitsland gereisd, maakte minister van Binnenlandse Zaken de Maizière vanmiddag bekend.

Uit getuigenverklaringen en afgeluisterde gesprekken is gebleken dat de mannen gebruikmaakten van dezelfde mensensmokkelorganisatie. Ze bereikten Duitsland via de destijds veelgebruikte asielroute door Turkije en Griekenland.

Ook is gebleken dat de vervalste paspoorten van de drie verdachten en van de aanslagplegers in Parijs afkomstig zijn uit dezelfde werkplaats.

Asielzoekers Duitsland hadden banden met terroristen Parijs

Nog voor zonsopgang werden de drie verdachten van hun bed gelicht tijdens een politieoperatie waarbij zes asielzoekerscentra en woningen in Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein werden doorzocht.

Bij de operatie waren 200 politieagenten en rechercheurs betrokken. Volgens de krant Die Welt liep er al maandenlang een onderzoek naar de verdachten, waarbij ze in de gaten werden gehouden en hun telefoons werden afgeluisterd.

Onderricht

Het Duitse Openbaar Ministerie meldt dat de verdachte Mahir Al-H. (17) zich een jaar geleden aansloot bij IS in het Syrische Raqqa. Daar leerde hij om te gaan met wapens en explosieven.

In oktober 2015 droeg een IS-functionaris die verantwoordelijk is voor aanslagen buiten Syrië en Irak, Al-H. en de twee anderen op om naar Europa te reizen voor een terreuroperatie. Ze kregen valse paspoorten en enkele duizenden dollars mee, en telefoons met een versleuteld communicatieprogramma.

De Duitse veiligheidsdiensten doen op dit moment onderzoek naar zestig asielzoekers over wie tips zijn binnengekomen dat ze banden zouden hebben met een terreurorganisatie, aldus de Maizière.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl