NOS NieuwsAangepast

Kamer krijgt uitleg over missie

Militairen en hoge ambtenaren hebben in de Tweede Kamer tekst en uitleg gegeven over het plan voor een nieuwe missie in Afghanistan. Het kabinet wil 545 man naar de noordelijke provincie Kunduz sturen voor een politietrainingsmissie.

Tijdens de briefing zei Commandant der Strijdkrachten Van Uhm dat de noordelijke provincie Kunduz veiliger is dan Uruzgan, waar tot augustus 2010 zo'n 1600 Nederlandse militairen gelegerd waren.

School

Volgens Van Uhm is Kunduz ook verder ontwikkeld dan Uruzgan. "Er gaan meer kinderen naar school, er is meer economische ontwikkelingen en er is een betere infrastructuur", aldus de commandant.

Het is nog onduidelijk of er in de Kamer een meerderheid voor is. Het kabinet heeft de steun nodig van de oppositie;gedoogpartner PVV is tegen. Ook de oppositiepartijen PvdA, SP en de Partij van de Dieren zijn tegen.

Lees hier de vijf vragen over de nieuwe missie in Afghanistan.

Standpunt

Het kabinet-Rutte moet dus steun krijgen van de oppositiepartijen GroenLinks, D66 en de ChristenUnie. Deze partijen willen hun standpunt pas bepalen na de uitleg van militairen en een aantal deskundigen.

Volgende week maandag houdt de Kamer een hoorzitting. Donderdag staat het afsluitende Kamerdebat gepland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl