NOS NieuwsAangepast

Dijsselbloem wil weer op kandidatenlijst PvdA, Koenders niet

PvdA-minister Dijsselbloem wil bij de volgende Kamerverkiezingen weer op de lijst voor de Tweede Kamer. In het AD zegt hij dat hij er nog steeds lol in heeft. "Ik ben nog steeds heel gemotiveerd om Nederland verder op orde te krijgen. We zijn nog niet klaar."

Dijsselbloem is sinds 2012 minister van Financiën. Sinds 2013 combineert hij die functie met het voorzitterschap van de eurogroep. Voor hij in het kabinet kwam, zat hij lange tijd in de Tweede Kamer: met een kleine onderbreking was hij PvdA-Kamerlid van 2000 tot 2012. Hij was onder meer woordvoerder integratie en onderwijs.

Vertrouweling

Dijsselbloem geldt als een vertrouweling van partijleider Samsom. Bij de verkiezingen van 2012 stond hij op de vijfde plaats van de kandidatenlijst. PvdA-minister Koenders en de staatssecretarissen Klijnsma en Van Rijn willen niet op de lijst. Koenders en Klijnsma zaten eerder in de Kamer, Van Rijn is nooit Kamerlid geweest. Ze zijn alle drie wel beschikbaar voor een nieuwe termijn als bewindsman.

Eerder werd al bekend dat ook staatssecretaris Dijksma weer in de Kamer wil voor de PvdA. Ook minister Ploumen heeft zich gemeld. Minister Plasterk komt niet terug in de Kamer, net zomin als minister Bussemaker en staatssecretaris Van Dam.

Vicepremier Asscher denkt er nog over na of hij PvdA-lijsttrekker wil worden. In principe komt hij niet op de 'gewone' kandidatenlijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl