Nadia Beentjes raakte haar baan kwijt toen ze zwanger was
NOS NieuwsAangepast

'Mijn zwangerschap zou de continuïteit van de zorg in gevaar brengen'

Nadia Beentjes werkte vorig jaar als bejaardenverzorgster in een instelling van Viva Zorggroep. "Begin dit jaar zou mijn jaarcontract aflopen. Toen ik vroeg hoe het ermee stond, zeiden ze dat ik geen nieuw contract kreeg omdat de continuïteit van de zorg in gevaar kwam vanwege mijn zwangerschap." Na protest van Beentjes, veranderde de reden. "Toen was ik opeens niet pro-actief genoeg."

En ze is niet de enige. Vier op de tien vrouwen die de afgelopen jaren zwanger zijn geweest, hebben met discriminatie te maken gehad, blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens.

Eind april, vlak na de bevalling, oordeelde het College voor de Rechten van de Mens dat Beentjes in haar gelijk stond. Hiermee had ze haar baan niet terug. Wel kreeg ze een excuusbrief van haar voormalige werkgever, al sloeg dat excuus niet op de discriminatie, maar op het feit dat ze nooit functioneringsgesprekken had gekregen. "Ze waren het niet eens met de uitspraak van het College. Ze gaven alleen toe dat het niet houden van functioneringsgesprekken had bijgedragen aan de situatie."

Noodgedwongen

Ze solliciteerde noodgedwongen weer bij Viva. "Bij ons in de regio is alles van Viva wat bejaardenzorg betreft." Tevergeefs. "Tijdens het sollicitatiegesprek werd me aangeraden om het niet direct, maar indirect, via een uitzendbureau, te proberen."

Ook dat lukte niet. "Ik had een heel positief gesprek bij het uitzendbureau. Maar op de terugweg in de trein werd ik al gebeld dat het niet doorging, nadat het uitzendbureau met Viva had gesproken en interne referenties had opgevraagd."

Nu is ze via een uitzendbureau in een andere regio aan de slag. "Dat is erg lastig zonder auto en met de zorg voor mijn zoontje." Ze kan hierdoor maar 16 uur per week werken, in plaats van 24 uur.

Vier op de tien zwangere vrouwen wordt gediscrimineerd

Toch heeft ze geen spijt van haar besluit om naar het College te stappen. "Veel zwangeren die ik ken, hebben hiermee te maken. Niemand durft om stappen te ondernemen. Ik vind dat we met zijn allen op moeten staan om hier wat tegen te doen." Ze overweegt nu om ook een rechtszaak te beginnen. Dan zou ze ook een schadevergoeding kunnen eisen.

Viva zegt in een schriftelijke reactie "de ontstane situatie te betreuren" en "bij het verlengen van het contract zorgvuldig te kijken naar het functioneren van onze medewerker." De organisatie zegt alle medewerkers gelijk te behandelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl