NOS NieuwsAangepast

Nooit eerder zo laat in het jaar zo warm

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

De warmte van vandaag en de rest van deze week in Nederland is zeer uitzonderlijk. Het wordt morgen zo'n 30 graden, en dat is 12 graden boven normaal. Een belangrijke oorzaak van de warmte, is de grote hoeveelheid waterdamp in de atmosfeer, stelt het KNMI. Deze waterdamp werkt als een broeikasgas.

Slechts twee keer eerder was het op een dag in september zo warm als voor morgen en overmorgen wordt verwacht. Dat was in 1949 en en in 2013. Maar toen ging het om 5 september, terwijl het nu al een week later in september is. Daarmee is het dus nooit eerder zo laat in het jaar zo warm geweest.

's Nachts

Ook bijzonder is dat het om een reeks van zeer warme dagen gaat. Tot nu toe ging het doorgaans om een enkele dag in de nazomer dat er dergelijke hoge temperaturen werden bereikt. Ook het feit dat het in de nachten zo warm blijft, is niet normaal.

"Als het warm is in september, koelt het normaal gesproken 's nachts weer flink af. Nu is dat niet het geval", zegt Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI.

Mooie nazomer: zwembaden langer open

Hoe warmer de lucht, hoe meer waterdamp deze kan bevatten, legt Van Oldenborgh uit. Waterdamp is geen oorzaak van opwarming, maar versterkt deze wel. Het opwarmende effect van waterdamp is zelfs een aantal keer sterker dan dat van CO2.

De oorzaak van deze warme dagen is dus de warme lucht uit Spanje, gecombineerd met de uitstoot van CO2. En vervolgens wordt deze warmte nog fors versterkt door waterdamp. Dat er zo veel waterdamp in de lucht zit, wordt gemeten door satellieten en met meetapparatuur op aarde.

Klimaatmodellen

Het effect dat waterdamp heeft is bekend, maar de invloed ervan op de langere termijn is nog niet helemaal duidelijk.

"Waterdamp is een van de grootste onzekerheden in de klimaatmodellen", zegt Van Oldenborgh. "De grootste onzekerheid vormen wolken, maar meteen daarna komt waterdamp." Het is een van de redenen waarom het zo moeilijk is om in te schatten met hoeveel graden de aarde deze eeuw zal opwarmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl