NOS NieuwsAangepast

David Cameron stopt ook als parlementslid

De voormalige Britse premier Cameron stopt nu ook als parlementslid. Na zijn afscheid als premier zei hij dat hij tot de volgende verkiezingen zou aanblijven als Conservatief Lagerhuis-lid voor het district Witney, maar van die beslissing komt hij nu terug.

Cameron zegt in een verklaring dat hij het parlementslidmaatschap een grote eer vindt, maar dat hij bang is dat hij vanuit de Lagerhuis-bankjes een sta-in-de-weg is voor premier May. Die volgde hem afgelopen juni op toen Cameron zijn ontslag indiende na het brexit-referendum.

Verkiezingen

Cameron zit sinds 2001 in het parlement namens Witney. In 2005 ging hij dat combineren met het partijleiderschap en de afgelopen zes jaar was hij premier. Door Camerons vertrek als parlementslid zijn er tussentijdse verkiezingen nodig in Witney, een district in het graafschap Oxfordshire.

Correspondent Tim de Wit wijst erop dat er verschillende geluiden klinken over Camerons beweegredenen. "Anonieme vrienden zeggen in Britse media dat hij moeite had met de koers van May. Die nam de afgelopen maanden al afstand van speerpunten van Cameron, zoals op het gebied van onderwijs en de bouw van een kernreactor samen met China."

Schnabbelen

De 49-jarige Cameron zegt dat hij nog niet weet wat hij nu gaat doen. Wel wil hij zich blijven inzetten voor de publieke zaak, bijvoorbeeld op het gebied van corruptiebestrijding.

Correspondent De Wit sluit ook niet uit dat Cameron het schnabbelcircuit opzoekt. "Hij heeft nu zijn handen vrij om speeches te geven, memoires te schrijven, iets waar Tony Blair bijvoorbeeld veel geld mee heeft verdiend", zegt De Wit. "En hij is nog relatief jong, dus hij kan nog een heleboel andere dingen gaan doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl