Edelherten in natuurgebied de Oostvaardersplassen
NOS NieuwsAangepast

Geen straf voor vliegen met drone boven natuurgebied

Een man uit Haarlem wordt niet bestraft voor het vliegen met een drone boven een natuurgebied. De rechtbank in Utrecht sprak hem vrij, omdat onvoldoende kan worden bewezen dat hij opzettelijk de rust in de Oostvaardersplassen heeft verstoord.

Het is de eerste rechtszaak over het effect van vliegen met een drone boven een natuurgebied. Aanleiding voor de zaak was dat de drone een groep runderen angst aanjoeg. Ook edelherten zouden op hol zijn geslagen door het toestel.

Bertwin Bergman, boswachter bij Staatsbosbeheer in de Oostvaardersplassen, is teleurgesteld over de uitspraak van de rechter. "Buiten de bebouwde kom zijn er geen regels voor dronegebruik. Het was prettig geweest als er nu eindelijk meer duidelijkheid was gekomen."

Geen bewijs

In september vorig jaar zag een groep vrijwilligers van Staatsbosbeheer een kudde heckrunderen in paniek wegrennen toen een drone boven hen verscheen. Een boswachter sprak de eigenaar, de man uit Haarlem, erop aan en gaf hem een proces-verbaal voor het verstoren van de natuur.

De man weigerde te schikken en de zaak kwam voor de rechter. De rechter liet vandaag zwaar meewegen dat er geen opzet in het spel was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl