Syrische vluchtelingen bij bushalte voor het kamp
NOS NieuwsAangepast

Frustratie groot in Noord-Griekse vluchtelingenkampen

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

Vluchtelingenkinderen spelen voor een grote fabriekshal, gelegen op een industrieterrein. De meeste tenten staan in de hal, maar ook nog enkele daarbuiten. Oraiokastro, het dichtstbijzijnde dorp, ligt een aantal kilometers verderop tegen de bergen aan. Een deel van de bedrijven hier is de afgelopen jaren gesloten. Toch is het verkeer met name van bedrijfsauto's en vrachtauto's intensief.

"Het is gevaarlijk langs de weg", zegt Corinne Kanistra, coördinator voor de NGO Medicins du Monde, die in acht kampen rond Thessaloniki klinieken runt. "Vooral voor spelende kinderen. Er verblijven hier voornamelijk families en 40 procent van de vluchtelingen is kinderen. Er is water, elektriciteit en er worden maaltijden geleverd. Maar dit is een kamp waar mensen hoogstens een maand zouden moeten verblijven. Niet bijna vijf maanden zoals nu het geval is."

Sluiting

Het kamp bij Oraiokastro staat op de nominatie om gesloten te worden, zoals de meeste voorlopige opvangplekken rond de stad Thessaloniki die in voormalige fabrieken zijn gehuisvest. Herfst en winter komen eraan.

De Europese commissie heeft afgelopen week noodhulp toegezegd voor de opvang van vluchtelingen. Binnenkort worden de contracten getekend met internationale hulporganisaties en ondernemingen.

Een van de fabriekshallen waarin een vluchtelingenopvang is gevestigd

Noord-Griekenland herbergt naar verhouding het grootste deel van de vluchtelingen en migranten die in Griekenland gestrand zijn na het sluiten van de Grieks-Macedonische grens. Velen brachten maanden door in Idomeni. De meeste mensen zijn nu geregistreerd.

Syriërs hopen op herplaatsing naar andere Europese landen, of op hereniging met familieleden die al eerder zijn doorgereisd. Voor mensen uit Irak of Iran is vaak alleen het verkrijgen van asiel in Griekenland mogelijk.

"Meer nog dan de omstandigheden in de kampen is het wachten frustrerend voor de mensen", zegt Kanistra. "Ze willen niet in Griekenland blijven. Elke dag komt de vraag: wanneer kunnen we weg?"

Er komt een blauwe bestelwagen aanrijden. Aan de overkant van de ingang van het vluchtelingenkamp worden stoeltjes, een zonnescherm en informatieborden in Engels, Arabisch, Farsi, Dari en Urdu neergezet. Het zijn de vrijwilligers van het Mobile Info Team, die al maandenlang de kampen in Noord-Griekenland langsgaan om vluchtelingen te informeren: over de asielprocedure, over het herplaatsingsprogramma, familiehereniging en de vrijwillige terugkeerregeling.

Idomeni

De Nederlander Fabian Sloot is een van de vrijwilligers. "Wij merkten in Idomeni, waar we hielpen bij de voedselvoorziening, dat de grootste frustratie van de mensen het gebrek aan informatie was. Wij hebben informatiepunten opgezet in Idomeni en omgeving."

Toen Idomeni werd ontruimd, besloot de groep "mobiel" te gaan. Nu zetten zij elke week de stand op bij elf vluchtelingenkampen in de omgeving van Thessaloniki.

"We mogen helaas de kampen niet in, dus komen de mensen naar ons toe. We houden ze op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en helpen ze met individuele problemen", zegt Sloot.

Informatiestand van het Mobile Info Team

Steeds meer vluchtelingen steken inmiddels de weg over naar het team. Fahed en Hannan uit Syrië praten met vertaler Khaled. Hun 11-jarige zoon is in Duitsland en ze willen met hem herenigd worden. Het contact met de voogd van hun zoon gaat niet soepel en de vrijwilligers van het Mobile Info Team proberen daarbij te helpen.

"We proberen procedures te versnellen, leggen uit wat je moet doen als je een verhoor krijgt en helpen met het verzamelen van documenten die vluchtelingen nodig hebben", zegt Fabian.

Wantrouwen

Inmiddels zijn de activiteiten van het Mobile Info Team ook opgevallen bij de grote humanitaire organisaties en officiële NGO'S, zoals de UNHCR en de Griekse vluchtelingenraad.

Fabian lacht. "Er was wantrouwen, omdat we een vrij anarchistische achtergrond hebben. We zijn ook geen advocaten, maar gewoon vrijwilligers. Maar we hebben net met vertegenwoordigers van al die organisaties een uitgebreide bijeenkomst gehad. En we kregen eigenlijk alleen maar complimenten over ons werk en over de informatie die we aan vluchtelingen geven. We worden serieus genomen."

De officiële organisaties zijn van plan ook informatieteams te sturen naar de vluchtelingenkampen, in samenwerking met het Mobile Info Team.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl