NOS NieuwsAangepast

Een jihadiste als telefoniste

Door verslaggever Jeroen Wollaars

Een Nederlands-Kroatische vrouw die bij de Amerikaanse ambassade in Den Haag werkte als telefoniste, bezocht anti-Amerikaanse websites en had jihadistische vrienden. Dat blijkt uit een ambtsbericht dat via WikiLeaks in handen is gekomen van de NOS.

De jonge vrouw met de Nederlandse en de Kroatische nationaliteit kwam eind augustus 2009 bij de ambassade werken als telefoniste.

Het viel een collega op dat ze op haar werkplek anti-Amerikaanse websites bezocht.

Facebook

Uit onderzoek naar haar internetgebruik bleek dat ze regelmatig berichten plaatste op een website met complottheorieën over de aanslagen van 11 september.

Op Facebook bleek ze jihadistische vrienden te hebben en plaatste ze bij een jihadistisch YouTube-filmpje de reactie: "just beautiful".

Ontslag

Op 23 februari 2010, bijna een half jaar na haar aanstelling, werd ze ontboden bij de Regional Security Officer en de Legal Attache. Die confronteerden haar met haar internetgedrag en ontsloegen haar.

Al haar persoonsgegevens werden doorgegeven aan Washington, via de zogenoemde Visa Viper Watchlist-procedure. Sindsdien komt ze Amerika waarschijnlijk niet meer in en de FBI houdt haar in de gaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl