NOS NieuwsAangepast

Roofvogels klaar om gevaarlijke drones te vangen

  • Jikke Zijlstra

    Redacteur

  • Jikke Zijlstra

    Redacteur

De politie zegt klaar te zijn voor de strijd tegen vijandige drones. Meerdere roofvogels kunnen elk moment uitrukken om ongewenste drones uit de lucht te grijpen, bijvoorbeeld tijdens grote evenementen als Prinsjesdag of bij bezoeken van prominente gasten.

Nederland is het eerste korps ter wereld dat op deze manier aanslagen en ongelukken met drones probeert te voorkomen. Begin dit jaar maakte de politie bekend dat een specialist bezig was roofvogels te trainen om drones te vangen. Nu zijn de vogels dus klaar om aan de slag te gaan.

  • Politie Nederland
  • NOS/Joris van de Kerkhof
  • NOS/Joris van de Kerkhof
  • Politie Nederland

Voorlopig huurt de politie de Amerikaanse zeearenden nog in van een speciaal bedrijf. Maar omdat de politie graag over een eigen groep roofvogels wil kunnen beschikken, heeft ze enkele roofvogelkuikens gekocht. Hoeveel dat er zijn, wil de politie niet zeggen.

Deze Amerikaanse zeearenden zijn vier maanden oud en krijgen les van een valkenier. Na ongeveer een jaar zijn de dieren klaar om drones te gaan vangen. Ze worden dan geografisch verspreid over het land om de 'aanvliegtijd' zo kort mogelijk te houden. Ze krijgen een eigen kooi, die aan allerlei eisen moet voldoen wat betreft zonlicht, beschutting en afmetingen.

Bij professionele drones van drie kilo of meer kunnen de motor en propellers snijwonden veroorzaken in de poten en klauwen van de vogels.

Politiewoordvoerder Dennis Janus

Meerdere agenten, die veel affiniteit met dieren hebben, worden momenteel opgeleid tot vogelgeleider. Zij moeten er onder andere voor zorgen dat de beesten niet gewond raken tijdens hun 'werk'. De vogels kunnen snijwonden oplopen als ze met hun klauwen een zware drone vasthouden, vertelt politiewoordvoerder Dennis Janus.

Dat is gebleken uit onderzoek van TNO in Delft, dat op verzoek van de politie onderzocht welke impact de propellers hebben op de dieren.

Bescherming

"Bij professionele drones van drie kilo of meer kunnen de motor en propellers snijwonden veroorzaken in de poten en klauwen van de vogels", zegt Janus. Om de beesten hiervoor te behoeden, laat de politie nu speciale klauw- en enkelbeschermers ontwikkelen. Bij lichtere drones, die veel door hobbyisten worden gebruikt, lopen de vogels geen risico op breuken of sneeën.

Eerder al uitten de Partij voor de Dieren en dierenwelzijnsorganisaties hun bezorgdheid over de nieuwe vangmethode van de politie.

Niet alleen kunnen de roofvogels gewond raken; ook de drones kunnen beschadigingen oplopen. Het afgelopen jaar zijn ongeveer tien drones gesneuveld door de klauwen van de vogels, aldus Janus.

Roofvogels klaar om drones te onderscheppen

De roofvogels zullen vooral paraat staan bij grote evenementen met veel mensen, zoals Dodenherdenking of Koningsdag, of bij bezoeken van hoogwaardigheidsbekleders, maar alleen als daar aanleiding voor is. "Voorafgaand aan zulk soort bijeenkomsten maken we altijd eerst een dreigingsanalyse. Als daaruit blijkt dat de dreiging van een drone of de aanwezigheid van ongewenste drones reëel is, zorgen we dat we de roofvogels achter de hand hebben", zegt Janus.

Bij acute situaties zal de politie de roofvogels waarschijnlijk niet kunnen gebruiken, vertelt Janus. "Als er bijvoorbeeld een drone vliegt bij Schiphol, zal die al lang weer weg zijn tegen de tijd dat wij met de roofvogel zijn gearriveerd."

Sowieso is het nog de vraag of de roofvogels gebruikt gaan worden bij Schiphol en andere luchthavens. "Dat kan waarschijnlijk alleen als de start- en landingsbanen tijdelijk worden gesloten. Anders kan zo’n vogel weer gevaarlijk zijn voor vliegtuigen."

Schietnet

Het roofvogelproject kost 'enkele tonnen'. Politie en veiligheidsdiensten laten ook andere systemen ontwikkelen om ongewenste drones op te sporen en uit te schakelen. Zo is een drone gemaakt die met een schietnet de vijandige drone kan vangen en deze vervolgens met een parachute op een veilige plek kan laten landen.

Ook met krachtige microgolven kan een drone op afstand worden gestopt.

Omdat beide methoden technisch nog niet helemaal in orde zijn, gebruikt de politie vooralsnog alleen roofvogels om ongewenste drones te vangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl