Tsipras op de internationale handelsbeurs in Thessaloniki

Tsipras belooft arme Grieken gratis stroom en water

Premier Tsipras heeft het Griekse volk beloofd dat de ergste bezuinigingen voorbij zijn en dat er hulp komt voor de armste bevolkingsgroepen. Hij hield zijn jaarlijkse toespraak over het regeringsbeleid in Thessaloniki, waar diverse grote demonstraties werden gehouden tegen de bezuinigingen van zijn regering.

In de begroting van volgend jaar wordt 900 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het bestrijden van de humanitaire crisis in het land, zei Tsipras. In de armste gemeenten komen er gratis maaltijden op de scholen. Enkele honderdduizenden mensen die het hardst lijden onder de bezuinigingen krijgen gratis elektriciteit en water. Werklozen kunnen gratis met het openbaar vervoer reizen.

Economische groei

Tsipras had als leider van de linkse partij Syriza die maatregelen al veel eerder aangekondigd, maar hij kon ze vanwege de bezuinigingen niet eerder waarmaken. Over de bezuinigingen die Griekenland van de EU moet doorvoeren zei Tsipras dat er licht gloorde aan het eind van de tunnel. Hij zei dat er gesprekken met de EU komen over verlichting van de schuld en het opheffen van kapitaalrestricties. Volgens de premier is het mogelijk dat de economie volgend jaar weer groeit.

Buiten het congrescentrum waar Tsipras sprak demonstreerden naar schatting 20.000 mensen tegen de bezuinigingen. Het ging onder meer om ambtenaren, leden van anarchistische groepen, communisten en zelfs vluchtelingen.

De groepen betogers marcheerden vreedzaam naar het congrescentrum waar Tsipras eerder vandaag een internationale handelsbeurs opende. Er waren 5000 politiemensen ingezet om de betogingen in goede banen te leiden en het congrescentrum te barricaderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl