Verkiezingstent Verenigd Rusland wordt opgezet
NOS NieuwsAangepast

Verenigd Rusland pakt de verkiezingen aan op zijn Russisch

  • David Jan Godfroid

    Correspondent

  • David Jan Godfroid

    Correspondent

Ze staan in een halve cirkel voor de polikliniek van Beljov. Een vrachtwagen met een mammograaf, een wagen waar je bloed kunt laten prikken, een waar je je hart kan laten onderzoeken en een voor kankeronderzoek. Georganiseerd en gesteund door de pro-Poetinpartij Verenigd Rusland. Met de gezondheidszorg in de provincie is het droevig gesteld en de partij wil inwoners van dorpen en kleine stadjes de gelegenheid geven om zich toch fatsoenlijk te laten onderzoeken.

Op 18 september zijn er verkiezingen voor de Doema, het Russische parlement. Verenigd Rusland heeft daar momenteel de meerderheid en dat willen ze zo houden bij de partij die president Poetin door dik en dun steunt.

Er is voor een andere strategie gekozen dan bij vorige verkiezingen. Geen massale bijeenkomsten meer met populaire zangers en Poetin die het volk toespreekt. Verenigd Rusland heeft besloten naar de mensen toe te gaan, en doet dat dus ook in Beljov, een stadje in de regio Toela, een kleine 300 kilometer ten zuid-westen van Moskou.

Wij richten ons op verlenging van de levensduur, want de mensen worden nog niet zo oud.

Doema-kandidaat Piloes

Een colonne trucks met geavanceerde medische apparatuur en een keur aan specialisten uit de beste ziekenhuizen van Rusland. Cardiologen, internisten, oncologen, kinderartsen en nog veel meer. Gefaciliteerd en betaald door de staat, georganiseerd door Verenigd Rusland.

Voordat ze zich kunnen registreren in de lokale polikliniek, moeten de patiënten eerst langs twee verkiezingstentjes van Verenigd Rusland. Ze krijgen een folder en een verkiezingskrant in handen gedrukt. Kandidaat-parlementslid Natalia Piloes is er ook. 'Weet dat Verenigd Rusland dit mogelijk maakt', is de boodschap.

  • NOS/David Jan Godfroid
    Een deel van de gezondheidskaravaan voor ziekenhuis Beljov
  • NOS/David Jan Godfroid
    Vrouw heeft net verkiezingskrant Verenigd Rusland gekregen
  • NOS/David Jan Godfroid
    Wachten op onderzoek
  • NOS/David Jan Godfroid
    Wachtende man leest folder Verenigd Rusland

Een gepensioneerde onderwijzeres zit met tientallen anderen op haar beurt te wachten voor de cardioloog. "Waarom ik hier vandaag ben?", zegt ze. "Omdat we hier geen cardioloog hebben. Het is onmogelijk om steeds helemaal naar Toela te gaan." De provinciehoofdstad ligt 120 kilometer verderop.

Deplorabele staat

Kandidaat Piloes wandelt rustig over het terrein. Ze laat voor het oog van de camera bloed prikken en grapt: "Ik geef al mijn bloed". Ze praat wat met moeders van jonge kinderen en ziet hoe de lengte van een oudere vrouw wordt geregistreerd. "De gezondheid van mensen gaat de regering aan het hart en het is ook een prioriteit van Verenigd Rusland," zegt ze. "Wij richten ons op verlenging van de levensduur, want de mensen worden nog niet zo oud."

Ze vergeet erbij te melden dat haar partij er medeverantwoordelijk voor is dat de gezondheidszorg in veel regio's in zo'n deplorabele staat verkeert. Door de economische crisis wordt er zelfs op bezuinigd. Na een uurtje moet Piloes weer weg, omdat het hoofd van de plaatselijke school wordt begraven.

'Zolang Poetin blijft, zal het goed gaan met ons land'

Zolang Vladimir Poetin in het zadel blijft, zal het goed gaan met ons land.

Verenigd Rusland-aanhanger

De meeste dorpelingen nemen de partij niets kwalijk. "Wij hebben onze keuze al gemaakt: Verenigd Rusland," zegt een jonge man, die zijn dochtertje net heeft laten onderzoeken. Dat komt doordat Verenigd Rusland de Poetin-partij bij uitstek is. Kritiek op Verenigd Rusland wordt vaak als kritiek op de president beschouwd. En daar moet je bij een overgrote meerderheid van de Russen niet mee aankomen.

"Hij is een patriot, punt uit", verklaart dezelfde man. "Laat God hem gezondheid geven en een lang leven. Zolang Vladimir Vladimirevitsj in het zadel blijft, zal het goed gaan met ons land."

Russen hebben vaak op van alles en nog wat kritiek. Maar tegelijkertijd hangen ze heel erg aan de macht. Zeker aan de president, die ongekend populair blijft, maar ook aan de partij die zijn beleid door het parlement helpt. Zo'n gezondheids- annex verkiezingskaravaan is natuurlijk een mooi duwtje in de rug voor de verkiezingen van volgende week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl