De raket explodeerde kort voor de lancering
NOS NieuwsAangepast

Explosie SpaceX-raket nog groot raadsel

Het is nog volkomen onduidelijk waardoor een raket van ruimtevaartbedrijf SpaceX vorige week op het lanceerplatform ontplofte. Directeur Elon Musk zegt dat de explosie "het meest complexe en moeilijkste ongeluk" is dat hij heeft meegemaakt in 14 jaar ruimtevaart.

De Falcon 9-raket explodeerde twee dagen voor de lancering tijdens een test van de motoren. Volgens Musk waren de motoren op dat moment niet aan en was er ook geen andere hittebron.

Falcon 9 ontploft

Musk zegt verder dat er enkele seconden voor de vuurbal een kleinere knal te horen was. Het is nog niet duidelijk waardoor dat geluid werd veroorzaakt.

Een team van twintig mensen onderzoekt het ongeluk. SpaceX krijgt daarbij hulp van NASA, de Amerikaanse luchtvaartautoriteit en de luchtmacht.

Bemande vluchten

De explosie is een flinke tegenslag voor SpaceX, dat het afgelopen jaar juist acht succesvolle lanceringen had, inclusief twee naar het ruimtestation ISS. Vorig jaar ontplofte een Falcon 9-raket tijdens de lancering; toen moest het bedrijf het werk zes maanden neerleggen om naar de oorzaak te zoeken.

NASA wilde vanaf volgend jaar met SpaceX bemande vluchten naar het ISS sturen. Door het ongeluk lijkt dat uitgesteld te gaan worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl