Scheidsrechter Hans Henneveld
NOS NieuwsAangepast

Mishandelde scheidsrechter loopt nu bij de psycholoog

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

Discussie op het veld was hij wel gewend. "Dan moet je denken aan een speler die vlak voor je neus tegen je staat te schreeuwen. Daar weet ik wel mee om te gaan. Ik zeg dan gewoon: 'Zet even een stap naar achter, want nu ruik ik je slechte adem'."

Maar een schop in zijn buik? Dat had scheidsrechter Hans Henneveld in zijn meer dan 30-jarige carrière nog nooit meegemaakt.

En toch gebeurde het, begin vorig seizoen, in een wedstrijd in Rotterdam tussen de eerste elftallen van OC Kralingen en sv Donk. Een speler van de uitclub verloor alle zelfbeheersing nadat Henneveld hem de tweede gele kaart (dus rood) had gegeven. Een toeschouwer filmde hoe het vervolgens uit de hand liep.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De KNVB wil dat bestuurders, aanvoerders en begeleiders aan het begin van het seizoen afspraken maken om geweld te voorkomen.

De inmiddels 63-jarige Henneveld besloot snel na het incident weer te gaan fluiten en dat gaat ook best goed: "Ik laat mij niet uit het veld slaan door iemand met een waas voor zijn ogen, daar is dit spelletje veel te leuk voor". De KNVB begeleidde hem bij die rentree.

Maar toch blijft het spoken in zijn hoofd. Hij slaapt slecht. "De impact is toch behoorlijk. Ik heb het geprobeerd te verbergen, maar dat werkt niet. Ik had gewoon nooit verwacht dat een speler hiertoe in staat zou zijn."

Daarom heeft Henneveld hulp gezocht van een psycholoog. En hij heeft zich voorgenomen om alles te doen wat hij kan in de strijd tegen dit soort misstanden. "Dit kan niet, dit mag niet. Het is onacceptabel tegenover iemand anders die ook maar gewoon zijn hobby uitoefent. Ik heb vroeger zelf gevoetbald en toen was ik ook geen lieverdje. Maar dit is echt nooit in mijn hoofd opgekomen."

Wat is er gebeurd met de speler die u schopte?

"Hij heeft van de KNVB een stevige schorsing gekregen: hij mag 7,5 jaar niet voetballen. Er waren waarnemers, maar ik had ook de mazzel dat die ene toeschouwer zo bijdehand was om zijn telefoon te pakken en te filmen wat er gebeurde."

"Daarnaast loopt er ook nog een civiele zaak tegen deze speler, op aanraden van de verzekeringsmaatschappij van de KNVB. Ik eis een schadevergoeding."

Heeft u ooit nog iets gehoord van de dader?

"Hij belde me de volgende avond, waarschijnlijk op aanraden van anderen, om excuses aan te bieden. Dat vind ik al niets: zoiets via de telefoon willen afhandelen. Wees een vent en kom langs."

"Op dat moment had ik sowieso geen behoefte meer aan contact. Als het hem echt speet, had hij een uurtje na de wedstrijd naar me toe kunnen komen. Als je dan nog steeds niets doet, dan ben ik klaar met je."

De KNVB komt nu met een nieuw initiatief: de bond roept competities met veel problemen op om goede afspraken te maken om herhaling te voorkomen. Een goed idee?

"Dat vind ik zeker een goed idee. Uitstekend. Maar het is altijd achteraf. De KNVB deelt nu geregeld heel zware straffen uit, maar de problemen spelen al veel langer. Er is de afgelopen dertig jaar echt iets veranderd. Spelers gedragen zich op het veld als godjes."

"Dat begint al met die dure schoentjes van 200 tot 300 euro. En ze accepteren steeds minder. Bij het minste of geringste krijg je van alles naar je hoofd. Ook van toeschouwers. Als ik van het veld kom, krijg ik begeleiding van het bestuur van de thuisclub, zoals gebruikelijk is bij wedstrijden van eerste elftallen. Maar ik kijk dan meestal ook heel goed hoe ik het beste kan lopen om diegenen te ontlopen die zich niet kunnen beheersen."

Wat kunnen clubs hier concreet aan doen?

"Veel. Laten we eerlijk zijn: die verenigingen weten ook precies wie de rotte appels zijn. De mensen die iedere keer vooraan staan als er dingen gebeuren. Daar moeten ze veel scherper op zijn."

"Maar vergeet ook de verantwoordelijkheid van ouders niet. Als je hoort wat er langs de kant wordt geroepen bij wedstrijden van jochies van 7 of 8 jaar, dat is ongelooflijk. Ik denk dan: ga koffie drinken, ga ergens achter glas zitten! En laat die jongetjes lekker voetballen!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl