De Turkse editie van Zaman
NOS NieuwsAangepast

Turkse krant Zaman stopt in Duitsland vanwege bedreigingen

De Duitse editie van de Turkse krant Zaman gaat stoppen, omdat abonnees en medewerkers worden bedreigd. Op 30 november wordt de laatste editie gedrukt en sluit het hoofdkantoor in Offenbach, schrijven Duitse media.

Een columnist van Zaman zegt dat de krant wil voorkomen dat collega's en abonnees iets wordt aangedaan. "We stoppen met pijn in ons hart", zegt Süleyman Bağ tegen de nieuwssite Hessenschau. Volgens hem hebben de bedreigingen te maken met de mislukte coup in Turkije. Sinds dat conflict heeft de krant veel abonnees verloren. De krant is opgericht door sympathisanten van de geestelijke Gülen, die volgens de Turkse regering achter de couppoging zat.

Anderhalve week geleden maakten de Belgische en Franse versie van Zaman al bekend dat de krant niet meer zal worden uitgegeven. "Zowel voor onze journalisten, lezers als adverteerders is het te gevaarlijk geworden om met Zaman geassocieerd te worden", zei de Belgische hoofdredacteur Mete Öztürk tegen De Standaard.

Nederland

Hoofdredacteur Mehmet Cerit van de Nederlandse editie van Zaman Vandaag zegt dat de krant in Nederland gewoon doorgaat, ondanks bedreigingen van het personeel. Abonnees worden niet bedreigd, zegt Cerit. Wel hebben sommigen liever dat de krant niet meer op hun huisadres wordt bezorgd, uit angst voor represailles. Ook zijn er abonnees die de krant liever digitaal ontvangen.

Cerit zegt dat er ook adverteerders zijn vertrokken na de couppoging. Om financieel overeind te blijven, is de krant een crowdfunding-actie begonnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl