NOS Nieuws

Advocaat politiemol doet aangifte tegen Rijksrecherche

De advocaat van de 27-jarige mogelijke politiemol Amine A. heeft aangifte gedaan tegen de Rijksrecherche. Dat zei de advocaat vandaag bij aanvang van de rechtszaak in Den Haag tegen de man die verdacht wordt van corruptie. A. moet voor de rechter verschijnen, omdat hij minstens twaalf keer criminelen zou hebben getipt.

Volgens advocaat Raza heeft de Rijksrecherche informatie gelekt naar de media. Omdat daardoor een eerlijke procesgang in gevaar zou zijn gebracht, wilde hij dat de zaak niet ontvankelijk zou worden verklaard. De rechter ging daar niet in mee.

Raza baseert zijn verzoek op berichten in het AD over de zaak. Daarin stond dat A. drugscriminelen zou hebben gewaarschuwd omdat ze hem chanteerden. Die berichten kunnen alleen maar gebaseerd zijn op informatie die de recherche heeft, zegt Raza.

Ander scenario

Het Openbaar Ministerie noemt de aantijging van de advocaat onzin. Volgens het OM is er helemaal geen scenario waarin Amine A. getipt heeft omdat hij gechanteerd werd. Hij heeft dat volgens het OM gedaan omdat hij lid was van een criminele organisatie.

Amine A. werd begin juni aangehouden door de Rijksrecherche. Hij werd er toen van verdacht informatie te hebben doorgespeeld. Later bleek dat die informatie was gelekt naar een Marokkaanse drugsbende, zegt het OM.

De agent gaf de bende een tip op het moment dat zijn collega's informatie kregen over een hennepplantage of een opslagplaats van drugs. Vervolgens braken de bendeleden in, en stalen de aanwezige hennepplanten.

Voorlopige hechtenis

De advocaat van A. houdt vol dat er een lek is bij de Rijksrecherche. Hoewel de rechter hem vandaag in het ongelijk stelde, denkt de advocaat gedurende het proces te kunnen bewijzen dat er wel degelijk gelekt is.

In afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak eiste hij dat de voorlopige hechtenis van A. zou worden opgeschort. Die zou bereid zijn om zich desnoods driemaal per dag te melden, en zijn paspoort in te leveren. De rechter heeft nog niet op dat verzoek gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl