NOS NieuwsAangepast

Volgende week wordt het tropisch, strandhuisjes toch afgebroken

Een dubbel gevoel: het wordt de komende dagen prachtig weer, maar mensen met een strandhuisje moeten hun vertrouwde stekje aan het strand toch al afbreken. Vandaag wordt daar op veel stranden in Nederland mee begonnen, zoals in Egmond aan Zee.

Niet alleen de strandhuisjes moeten weg: sommige strandtenten beginnen dit weekend ook met afbreken. En dat terwijl het volgende week nog volop zomer is. Volgens de verwachtingen kan het begin volgende week 29 of 30 graden worden.

Naar de winterstalling

Eigenlijk moesten de huisjes in Egmond aan Zee vanaf het eerste weekend van september al weg, maar de eigenaren hebben dat kunnen rekken om zo veel mogelijk uit het mooie weer te halen. Het strand moet nu uiterlijk 15 september leeg zijn. Voor veel mensen betekent dit dat ze de huisjes dit weekend al naar de winterstalling zullen brengen.

Voor eigenaren is het altijd een moeilijk moment om weg te gaan, merkte verslaggever Roel Pauw vanochtend in Egmond aan Zee. "Het is heel jammer. Egmond is gewoon mijn thuis geworden", zegt een man die zijn huisje aan het afbreken is.

Veel eigenaren willen het liefst langer blijven. Toch is er een goede reden om te vertrekken: "Een 'r' in de maand is kracht in de zee, dus de zee komt in de maanden september en oktober hoger dan de zomermaanden. Als je niet weg bent, kunnen de golven tot de duinen komen", zegt eigenaar Gul.

Zeer gewild

De strandhuisjes zijn zeer gewild, maar er is weinig verloop van eigenaren. Veel mensen hebben al tientallen jaren een huisje. Slechts vier weken in het jaar mogen zij het verhuren aan anderen.

In totaal zijn er 146 huisjes op het strand van Egmond. Het opbouwen begint weer twee weken voor Pasen.

Strandhuisjes worden weggehaald na 'goede zomer'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl