NOS NieuwsAangepast

'Ouders bedoelen het goed, maar zijn te gul voor pubers'

Ouders van tieners tussen 12 en 18 jaar betalen vaak een groot deel van de persoonlijke uitgaven van hun kinderen. Te vaak, zegt budgetvoorlichter Nibud. "Vader en moeder zijn financieel veel te beschermend", zegt woordvoerder Gabriella Bettonville.

"Ouders ontnemen kinderen steeds vaker de kans zelf met geld om te leren gaan. Ze denken heel bewust zak- en kledinggeld te geven, maar vervolgens betalen ze alsnog alles voor hun kind."

Ruim 61 procent van de ouders betaalt de volledige kosten van kleding, schoenen en de mobiele telefoon van hun puber. Drie jaar geleden deed 54 procent van de ouders dat.

Nibud doet al sinds 1984 onderzoek naar de inkomsten en uitgaven van middelbare scholieren. Pubers gingen steeds meer zelf betalen, maar die trend lijkt nu gekeerd.

Goedbedoeld

Bettonville vermoedt dat het komt doordat ouders meer geld te besteden hebben. "De crisis is voorbij en dat merken mensen in hun portemonnee." De vrijgevigheid van de ouders is goedbedoeld, maar bereidt de kinderen volgens Nibud te weinig voor op zelfstandigheid.

Een scholier heeft per maand gemiddeld 112 euro te besteden. Het verschil tussen een 14-jarige en een 16-jarige is groot: de eerste heeft iedere maand 52 euro te besteden, terwijl de laatste 145 euro kan uitgeven. Bijna de helft van alle scholieren heeft een bijbaan, maar 15- en 16-jarigen werken twee keer zo vaak als hun 13- en 14-jarige schoolgenoten.

Het geld gaat vooral op aan snoep en snacks, cadeaus en uitgaan. De mobiele telefoon is voor veel pubers geen grote kostenpost: slechts 20 procent betaalt zelf de kosten voor het gebruik. Gemiddeld gaat het maandelijks om zo'n 15 euro.

Zo'n 93 procent van de scholieren spaart een deel van hun inkomsten: gemiddeld schrijven zij 41 euro per maand bij op hun spaarrekening.

Online bankieren

Scholieren winkelen gretig online. Bijna 80 procent geeft aan regelmatig iets te kopen op internet. Daar staat tegenover dat maar 34 procent van de tieners uitleg van hun ouders heeft gekregen over online bankieren.

Scholieren die gebruikmaken van een app voor mobiel bankieren bekijken hun saldo overigens veel vaker dan scholieren die zo'n app niet hebben.

Latere leeftijd

Dat jongeren het steeds lastiger hebben om financieel onafhankelijk te worden blijft ook uit cijfers die Trouw heeft opgevraagd bij het CBS. Aan het begin van deze eeuw kon 45 procent van de jongeren tussen de 20 en 25 zelf zijn broek ophouden met een eigen inkomen, nu is dat nog maar een kwart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl