Jordaans vluchtelingenkamp voor Syriërs
NOS NieuwsAangepast

Hulporganisaties Syrië zeggen vertrouwen op in VN

Een grote groep hulporganisaties heeft het vertrouwen opgezegd in de VN in Syrië. Ze vinden dat de internationale organisatie te nauwe banden heeft met het Assad-regime.

De Britse krant The Guardian publiceerde vorige week over de relatie tussen de VN en de Syrische machthebbers. Zo mogen er van Assad alleen contracten worden gesloten met partijen die hij heeft goedgekeurd. Zo zouden lucratieve contracten naar zijn familie zijn gegaan.

We hebben er geen vertrouwen in dat de door de VN gecoördineerde hulpverlening onafhankelijk van de politieke prioriteiten van de Syrische regering kan opereren.

Uit de open brief

In een open brief aan de VN zeggen 73 hulporganisaties dat ze niet langer met de VN willen samenwerken vanwege de "significante en substantiële" invloed van Assad. Het gaat om ngo's die actief zijn in Syrië en in de buurlanden Jordanië, Libanon en Turkije, waar veel Syrische vluchtelingen worden opgevangen.

"We hebben er geen vertrouwen in dat de door de VN gecoördineerde hulpverlening onafhankelijk van de politieke prioriteiten van de Syrische regering kan opereren", zeggen de organisaties. Ze zijn bang dat Assad bepaalt wie wel of geen hulp krijgt.

De VN zegt dat er ook in sommige andere landen wordt samengewerkt met partijen die door de machthebbers zijn erkend. Een woordvoerder benadrukt dat in de gebieden die in handen zijn van de oppositie ook met anderen wordt samengewerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl