De Turkse president Erdogan
NOS NieuwsAangepast

'PKK-schorsingen zijn voortzetting zuiveren Turkse staatsapparaat'

Turkije is bezig met de grootste militaire actie tegen de Koerdische PKK ooit, zei president Erdogan vandaag. Er werden duizenden leraren in het zuidoosten van het land geschorst. Volgens correspondent Lucas Waagmeester lijkt de actie erg op de 'Gülen-zuivering' die sinds de couppoging in Turkije bezig is.

"Het gaat vandaag om een grote groep mensen die werkt voor de overheid. Bij de zuivering van de Gülen-beweging richtte Erdogan zich ook erg op medewerkers van overheidsinstanties", legt Waagmeester uit.

Volgens Waagmeester is er sprake van een voortzetting van het zuiveren van het staatsapparaat. "Eerst Gülen-aanhangers, nu die van de PKK".

Ruikt naar PKK

Maar de focus op PKK is niet nieuw. "In het verleden werden al vaker journalisten of academici die banden hadden met PKK opgepakt of aangeklaagd. Maar nu is de actie gericht op álles wat 'ruikt' naar PKK."

Waagmeester wijst erop dat Erdogan eerder heeft gezegd dat hij de PKK definitief wil uitroeien. "De acties van vandaag zijn daar een voorbeeld van."

Ook Koerden die niets met het geweld van de PKK hebben, kunnen geraakt worden.

Correspondent Lucas Waagmeester

Alleen kan Erdogan niet slechts de PKK raken, maar ook andere Koerden. "Veel Koerden kunnen worden geraakt, ook degenen die niets met het geweld van de PKK hebben."

Het kan leiden tot nieuwe spanningen, zegt Waagmeester. "Erdogan is op zoek naar een confrontatie met de PKK, maar kan uiteindelijk een confrontatie met een veel groter deel van de bevolking krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl