Basisschool De Roos in Zaandam
NOS NieuwsAangepast

Gesprekken tussen Zaanse 'Gülen-school' en ouders mislukt

De gesprekken tussen de 'Gülenschool' De Roos in Zaandam en enkele ouders zijn mislukt. Dat betekent dat de rechter alsnog vonnis moet wijzen in het kort geding dat de leiding van de basisschool had aangespannen tegen een aantal ouders.

Deze Turks-Nederlandse ouders beklaagden zich op internet dat de leiding van de school banden onderhoudt met de Gülen-beweging, die in Turkije verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte staatsgreep. De ouders riepen andere ouderparen op om hun kind van school te halen.

Ongeveer 150 kinderen zijn door hun ouders van deze school gehaald. 76 kinderen van De Roos zouden nog geen nieuwe school hebben.

Gesprekken

Basisschool De Roos eiste bij de rechter in kort geding dat de ouders zouden stoppen met hun lastercampagne tegen de school. De rechter vond dat beide partijen eerst nog eens met elkaar om tafel moesten.

Dat gebeurde vanmiddag voor de tweede keer, nadat in een eerder gesprek afgelopen dinsdag onder leiding van burgemeester Geke Faber (PvdA) van Zaandam geen concrete resultaten waren geboekt.

Het gesprek vanmiddag tussen de school en de ouders zou weer in aanwezigheid van de burgemeester zijn, maar de afspraak werd volgens een woordvoerder van de gemeente afgezegd. Faber noemt het jammer dat de gesprekken tot niets hebben geleid.

'Jammer dat het zo is afgelopen'

Volgens de advocaat van de ouders, Ejder Köse, is het nu aan de rechter om vonnis te wijzen. "We zijn er helaas niet uitgekomen. Na ampel beraad, zelfs na correspondentie en twee gesprekken is het niet gelukt. Ik vind het heel erg jammer dat het uiteindelijk zo is afgelopen. Wij zullen dan ook als advocaten aan de rechtbank verzoeken om uitspraak te doen en vonnis te wijzen."

De advocaat wilde na afloop geen inhoudelijke mededelingen doen over het gesprek.

Volgende week vrijdag doet de rechter in Haarlem alsnog uitspraak in het kort geding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl