Archieffoto van een smokkeltunnel bij Gaza
NOS NieuwsAangepast

'Israël bouwt ondergrondse betonnen wand langs grens met Gaza'

Israël is begonnen met de aanleg van een grotendeels ondergrondse betonnen wand langs de grens met Gaza, hebben anonieme defensiefunctionarissen in Jeruzalem bekendgemaakt. Het project is bedoeld om de aanleg van tunnels tussen Gaza en Israël onmogelijk te maken.

De radicale Hamasbeweging, die de Gazastrook bestuurt, heeft in het verleden tientallen tunnels naar Israël laten graven. Hamas-aanhangers slaagden er tijdens de oorlog van 2014 in door een tunnel Israël te bereiken met de bedoeling om daar aanslagen te plegen.

Gedurende die oorlogsmaanden heeft het Israëlische leger 32 tunnels vernietigd. Sindsdien hebben de militairen alweer een aantal tunnels ontdekt.

470 miljoen euro

De wand die tientallen meters de grond in gaat maar ook bovengronds zichtbaar is, wordt langs de hele, zestig kilometer lange grens tussen Israël en Gaza aangelegd. Het project gaat zo'n 470 miljoen euro kosten.

Volgens Israëlische media is het nog onduidelijk hoe de kostbare nieuwe beschermingswand wordt gefinancierd.

Sinds enkele weken wordt er gewerkt aan het eerste deel van enkele tientallen meters lang. Volgens de bronnen binnen defensie duurt het nog jaren voordat de barrière is voltooid.

Nu wordt de grens bovengronds gemarkeerd door een hek, dat is uitgerust met sensoren en camera's, en versterkt met prikkeldraad. Israëlische militairen bewaken het gebied vanuit wachttorens en met patrouilles langs de grens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl