NOS NieuwsAangepast

Dijsselbloem beklaagt zich over 'opmars' topbeloningen bedrijfsleven

Het bedrijfsleven moet de topinkomens matigen. Die oproep doet minister Dijsselbloem (PvdA) van Financiën in een opiniestuk in de Volkskrant. Bonussen zijn volgens hem weer aan een opmars bezig.

Vorig jaar stegen de hoogste salarissen bij Nederlandse bedrijven met gemiddeld 4,25 procent. Dijsselbloem: "De Volkskrant noemde deze stijging in zijn jaarlijkse analyse 'gematigd'. Het zegt veel dat we een stijging van drie keer meer dan de cao-loonstijging van 1,4 procent als gematigd omschrijven."

De PvdA-minister wijst erop dat topbeloningen bij bedrijven waarin de staat deelneemt wel gematigd zijn. "Het is nu tijd dat deze ontwikkelingen zich doorzetten naar het bedrijfsleven."

Honderd keer zo veel

Volgens Dijsselbloem zijn de verhoudingen zoek. Hij schrijft dat de topmensen van bedrijven als Ahold, Heineken en Unilever meer dan honderd keer zo veel verdienen als de gemiddelde werknemer in hun bedrijf. "In jaren waarin de inkomens van iedereen onder druk hebben gestaan, zijn deze ontwikkelingen niet te verantwoorden."

Dijsselbloem roept bedrijven op om de stijging van topsalarissen te koppelen aan de stijging van de cao-lonen. Ook wil hij dat de variabele beloning in het bedrijfsleven maximaal 20 procent van het loon is, zoals al geldt in de financiële sector en bij staatsdeelnemingen.

De commissie-Van Manen van de Corporate Governance Code is net klaar met het conceptrapport over de herziening van de Code. Dijsselbloem wil dat de commissie zich moreel en expliciet uitspreekt over de beloningen en de matiging ervan.

Dijsselbloem over topsalarissen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl