NOS NieuwsAangepast

Afghanistan wilde politie elders opleiden

Door redacteur Hugo van der Parre

Afghanistan heeft er begin vorig jaar bij de Amerikanen op aangedrongen om politieagenten in andere landen te gaan trainen. Dan zouden Europese landen ook eerder meewerken. Uit WikiLeaks-documenten in handen van de NOS blijkt dat minister van Binnenlandse Zaken Hanif Atmar op 17 februari 2010 aan Richard Holbrooke vraagt om per jaar zo'n 2000 à 3000 politiemannen op te leiden in het buitenland.

In eerste instantie denkt hij aan Jordanië, Turkije of de Verenigde Arabische Emiraten omdat daar opleidingsmogelijkheden waren. In ons land discussiëren partijen op dat moment over het kabinetsvoorstel om een politie-opleidingsmissie naar de provincie Kunduz te sturen. Om veertig opleiders te beschermen moeten honderden militairen mee.

Minister Atmar doet zijn voorstel volgens het ambtsbericht omdat er in Afghanistan een tekort aan trainers en trainingsruimten is. Atmar schat de kosten op 3000-4000 dollar per leerling-agent per jaar en wil het liefst dat het plan vijf jaar lang wordt volgehouden. Hij hoopt dat Jordanië de kosten voor het verblijf voor zijn rekening neemt en dat transport, eten en trainingsmateriaal betaald worden door de NAVO.

Assistenten

Trainen buiten Afghanistan heeft volgens de minister een aantal voordelen. Europese landen zouden eerder bereid zijn om trainers te sturen naar veilige landen. Daarnaast is het vooruitzicht van een training in het buitenland aantrekkelijk voor jonge, goed opgeleide Afghanen en die kan het korps goed gebruiken.

Ten derde haalt het de aspirant-politiemannen even weg uit de sfeer van corruptie. Verder stelt Atmar voor om elke internationale trainer twee Afghaanse assistenten te sturen die van hem het vak moeten leren, zodat na drie jaar de Afghanen in staat zijn zelf hun politiemannen op te leiden.

Stille dood

Uit een ander ambtsbericht blijkt overigens dat Atmar zijn plan al op 2 februari heeft besproken met lagere Amerikaanse ambtenaren. Toen stelde hij nog voor om 12.000 tot 15.000 politiemannen in het buitenland te laten trainen.

In dat gesprek wees hij er op dat de trainingsmissie van de Europese Unie, EUPOL, zijn doelen al twee jaar niet gehaald had, omdat landen terughoudend zijn met het sturen van trainers. Waarom het aantal binnen twee weken is bijgesteld naar 2000 à 3000 is niet bekend.

Volgens de krant The Jordan Times heeft NAVO-secretaris-generaal Rasmussen Jordanië in maart 2010 inderdaad gevraagd om Afghaanse politiemannen op te leiden. Op de vraag van de NOS aan de NAVO wat er met het plan gebeurd is, zegt een bron in de nabijheid van secretaris-generaal Rasmussen dat het bij nader inzien weer ingetrokken is, omdat men bang was voor te hoge kosten. En daarmee is het plan van minister Atmar een stille dood gestorven.

De cables bij dit artikel worden morgen gepubliceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl