Rozenkweker Ethiopië aan de grond: alles is verbrand

"Deze ga ik nooit meer repareren, hij is total loss en verbrand." Teleurgesteld kijkt Haile Seifu naar de resten van een bulldozer. Hij is manager van rozenkwekerij Esmaralda Farms, die vorige week werd aangevallen door rebellen. De schade is 10 miljoen euro.

Ook een verpakkingsruimte van het bedrijf is vernietigd. Drie keer per week gingen de rozen vanuit daar naar de bloemenveiling in Aalsmeer, voor export naar de rest van Europa. Dat is nu verleden tijd. Opbouwen is onbegonnen werk, dus het bedrijf sluit zijn deuren.

'Dit is mijn kantoor geweest, moet je nagaan'

Samen met Esmaralda Farms werden nog negen andere buitenlandse bloemkwekerijen aangevallen in de stad Bahir Dar. De rebellen zijn boos op de regering, die grond uitgeeft aan buitenlandse bedrijven en elk protest keihard neerslaat.

"Mensen zijn niet blij met de bloemkwekerijen, omdat alleen de regering ervan profiteert", vertelt een blogger uit de omgeving die anoniem wil blijven. "Ze zorgen voor buitenlandse valuta, en met dat geld koopt de regering kogels om de eigen bevolking te vermoorden."

"Dit is mijn kantoor geweest. Moet je nagaan", zucht Haile Seifu terwijl hij met een fotocamera de schade opneemt. De muren zijn zwartgeblakerd.

Doordat Esmaralda Farms nu dichtgaat, komen bijna 600 Ethiopiërs op straat te staan. "Deze mensen hebben allemaal minstens vier familieleden", zegt een nu ex-werknemer. "Bedenk eens hoeveel mensen slachtoffer zijn van deze aanvallen en brandstichting."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl