Op het shirt staat de slogan 'Tsjaad, de oase van de sahel'
NOS Nieuws

'Sponsordeal moet toeristen naar Tsjaad trekken'

'Tsjaad, de oase van de Sahel'. Met die slogan wil het Afrikaanse land meer toeristen trekken. En om dat te bewerkstelligen, sloot een van de armste landen van de wereld onlangs een sponsorovereenkomst met de Franse voetbalclub FC Metz.

De club zou daar in totaal zo'n twaalf miljoen euro voor krijgen. Een deal die op veel weerstand stuit. De Franse krant Le Progrès noemde het "geldverspilling" en de voorzitter van de atletiekbond van Tsjaad sprak van een "slechte grap".

Afrika-journalist Gebert van der Aa snapt die kritiek. "Je zou kunnen zeggen dat Tsjaad dat geld ook zou kunnen gebruiken voor armoedebestrijding", zei hij gisteravond in Met Het Oog op Morgen.

Gevrijwaard

In het land heerst hongersnood en zijn tienduizenden inwoners op de vlucht voor terreurorganisatie Boko Haram. "Daarnaast wordt de hele Sahara min of meer onveilig gemaakt door al-Qaida en IS", zei Van der Aa.

"Toch is de woestijn van Tsjaad de afgelopen jaren gevrijwaard gebleven van terroristisch geweld. Daar is president Déby ook heel erg trots op. Ik zie daarom wel mogelijkheden voor het land."

Hij begrijpt de gedachte achter de sponsordeal wel. "Tsjaad heeft veel potentie om een belangrijke toeristische bestemming in Afrika te worden. Volgend jaar komen er bijvoorbeeld vanuit Frankrijk ook directe chartervluchten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl