NOS Nieuws

'Jonge comapatiënt heeft nog goede toekomst'

Jonge comapatiënten hebben vaak nog een goede toekomst. Een speciale behandelmethode in het Tilburgse revalidatiecentrum Leijpark heeft succes, schrijft de Volkskrant. Comapatiënten worden daar op allerlei manieren geactiveerd en gestimuleerd, door onder anderen logopedisten, fysiotherapeuten en activiteitenbegeleiders.

"Een fysiotherapeut lokt bijvoorbeeld bewegingen uit, een logopedist activeert de mondmotoriek en een activiteitenbegeleider dient geur- of temperatuurprikkels toe. Je kunt maar op één manier bij het brein komen en die route loopt via de zintuigen", zegt klinisch neuropsycholoog Eilander. Hij ontwikkelde de behandelmethode.

Wetenschappers hebben 34 mensen onderzocht die tien tot twaalf jaar geleden door een ongeval of hersenbloeding in coma waren geraakt. Zij waren toen allemaal jonger dan 25 jaar.

Zelfstandig

Na de neurorevalidatie in het Tilburgse revalidatiecentrum waren 19 van de 34 patiënten volledig bij bewustzijn gekomen. Een derde woont nu op zichzelf en nog eens een derde kan met wat hulp zelfstandig leven. Drie kwart kan praten en ruim de helft kan lopen. Van de vijftien patiënten die niet of niet goed bijkwamen, zijn er elf overleden en de andere vier zijn volledig afhankelijk van hulp.

Elk jaar raken in Nederland duizend tot drieduizend mensen in coma. Neurorevalidatie wordt alleen vergoed voor comapatiënten die jonger zijn dan 25 jaar.

Een neuroloog van het UMCG zegt dat nog niet met zekerheid is vastgesteld dat de therapie van het Tilburgse revalidatiecentrum werkt. "Patiënten kunnen ook spontaan herstellen. De rol van revalidatie valt daarbij lastig af te bakenen", zegt ze in de Volkskrant. "Toch is het belangrijk om te bedenken dat bij jonge mensen met ernstig hersenletsel aanzienlijk herstel kan optreden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl