De Amsterdamse Ziggo Dome met de grootste led-zuilen van het land.
NOS Nieuws

Digitale buitenreclame in opmars in steden en langs wegen

Digitale buitenreclame wordt steeds populairder in ons land. Vooral langs snelwegen zoals de ringweg A10 Amsterdam en de A2 bij Utrecht, en in de binnensteden van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, verschijnen steeds meer led-schermen.

"In 2010 was slechts 1 procent van de buitenreclame digitaal, dit jaar is dat al 15 procent", zegt directeur Fred Kuhlman van het Nationaal Adviesbureau Buitenreclame. Hij verwacht dat de markt doorgroeit naar misschien wel 25 procent in 2020. "In Engeland is inmiddels al bijna 50 procent van de buitenreclame digitaal."

Niet iedereen blij

Niet iedereen is blij met deze ontwikkeling, want de immense led-zuilen leveren lichthinder op voor omwonenden en de snelle beeldwisselingen kunnen automobilisten afleiden. "Althans, dat is een vermoeden, want keihard bewijs is er niet voor", zegt Kuhlman.

Veel gemeenten, verantwoordelijk voor de uitgifte van vergunningen, worstelen met het fenomeen. "Het is een ontwikkeling van de laatste jaren, waarover de kennis nog onvoldoende is. Zij staan vaak voor een dilemma." Daarom is er vandaag in Hilversum een congres over de voor- en nadelen van digitale buitenreclame.

Goed regelen

Hij bestrijdt dat er sprake is van wildgroei. "Als je het goed regelt, is er niets op tegen. En er wordt druk gewerkt aan de regels."

Welzijnsnota

De afgelopen jaren zijn diverse schermen na protesten op zwart gegaan, weet Kuhlman. "Heel recent gebeurde dat nog bij Zaltbommel. Daar had een bedrijf een led-scherm van 60 vierkante meter opgehangen. Bewoners zijn gaan klagen en na wat procedures besloot de Raad van State dat het scherm verwijderd moest worden."

De mediabestedingen bedragen momenteel in ons land jaarlijks zo'n 4,6 miljard euro. Het merendeel is voor reclame op televisie, radio en op internet. Zo'n 170 miljoen euro werd vorig jaar uitgegeven aan buitenreclame, waarbij het digitale deel dus snel toeneemt.

  • NABB
    Amsterdam, Leidseplein
  • NABB
    Amsterdam, Rembrandtplein
  • NABB
    Rotterdam, Centraal Station
  • NABB
    Amsterdam, Zuidas
  • NABB
    Rotterdam, Westblaak
  • NABB
    Rotterdam, Coolsingel
  • NABB
    Hilversum, Stationsplein

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl