Supporters van FC Twente bij de premiere van de documentaire
NOS Nieuws

'Megalomane voorzitter bracht FC Twente op rand afgrond'

  • Matthijs Holtrop

    Verslaggever

  • Matthijs Holtrop

    Verslaggever

In de bioscoop op een steenworp afstand van de Grolsch Veste is de film Het laatste jaar van FC Twente in première gegaan. Filmmakers Geertjan Lassche en VARA-gezicht Erik Dijkstra volgden onder meer supporters, een oud-medewerker en trainer Rene Hake.

De documentaire begint met de vraag wat het verband is tussen een minderwaardigheidscomplex en grootheidswaanzin. Volgens Dijkstra had oud-directeur Joop Munsterman beide. "Maar dit is een volksclub", zegt Dijkstra.

"Op een gegeven moment zie je dat een supporter met een rookpotje een boete krijgt van duizend euro en een stadionverbod van anderhalf jaar. Terwijl je ziet dat de oud-bestuurders van FC Twente gewoon wegkomen met het speculeren met de club. Die stropdassen houden elkaar uit de wind."

Schreuder

Het publiek is volledig op de hand van Dijkstra, die voor zijn gloedvolle betoog ("normaal doen") de handen op elkaar krijgt. Munsterman wordt weggehoond als hij telefonisch wederhoor geeft in de documentaire. Zijn belangrijkste argumenten zijn dat hij de financiën op orde had toen hij vertrok, en er bovendien uit eigen zak nog enkele miljoenen in heeft gestoken.

Bij aanvang van het filmen stapelen direct alle problemen zich op, want de club weet onder trainer Alfred Schreuder weinig te winnen. "We dachten eigenlijk dat we het spannendste moment wel hadden toen de trainer werd ontslagen, maar het bleek het begin van een krankzinnige achtbaan te zijn", vertelt Erik Dijkstra na de voorstelling.

Munsterman

Joop Munsterman komt er niet best vanaf in de film. Alle hoofdpersonen zijn het erover eens dat hij succes had met het landskampioenschap en de bekerwinst, maar dat hij ook zijn hand heeft overspeeld. De term 'megalomane narcist' komt enkele keren voorbij.

Als een gladde aal lijkt de oud-voorzitter alle beschuldigingen te ontwijken en het ontbreekt de documentaire dan ook aan een kritisch interview waarin de feiten stap voor stap worden doorgenomen. Presentator Dijkstra krijgt hem telefonisch te spreken en begint fel "Joop, ik heb het idee dat jij de club hebt kapotgemaakt", maar Dijkstra zwijgt als Munsterman zegt "ik houd ook van jou".

Opvallend is dat FC Twente zich niet kan veroorloven om aangifte te doen tegen de oud-bestuurders bij justitie. Ze hebben miljoenen in de club gestoken - naar verluidt zo'n zes miljoen euro in totaal - en afgesproken dat ze dit geld opeisen als de club naar justitie stapt.

Ondanks de positieve afloop van de documentaire en het behouden van de licentie is FC Twente nog steeds niet gered. De FIOD onderzoekt de handel en wandel van de voetbalclub en kan mogelijk nog met straffen komen.

Directeur Jan van Halst wil nog niet zeggen dat de club veilig is: "We beginnen nu pas echt met schoon schip te maken." Van Halst hoopt dat FC Twente over een jaar of drie misschien weer in de subtop kan meedraaien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl