Primeurs en drie keer 1-1 in WK-kwalificatiegroep I

WK-kwalificatie: Kroatië-Turkije

In een leeg stadion in Zagreb is het Kroatië niet gelukt om met Turkije af te rekenen. Waren de Kroaten op het afgelopen EK nog met 1-0 te sterk voor de Turken in de groepsfase, in de WK-kwalificatie kwamen ze niet verder dan 1-1.

Het duel werd zonder publiek gespeeld, omdat de Kroatische fans eerder hadden gezorgd voor ongeregeldheden. Ook zonder de steun van de supporters was het thuisland sterker de eerste helft. Na drie pogingen die strandden op de paal of lat, lukte het Ivan Rakitic in de 44ste minuut de ban te breken via een benutte strafschop.

In de blessuretijd van de eerste helft kwamen de Turken echter uit het niets op gelijke hoogte. Een vrije trap van Hakan Calhanoglu ging via de Kroatische muur onhoudbaar het doel in. Het thuisland kreeg nog wat kansen, maar tot een doelpunt kwam het niet.

WK-kwalificatie: Oekraïne-IJsland

Ook IJsland en Oekraïne delen de punten

EK-kwartfinalist IJsland moest naar Kiev voor de ontmoeting met Oekraïne, waar Andrej Sjevtsjenko sinds kort op de bank zit als bondscoach. Ook dit duel werd gespeeld zonder publiek, vanwege eerdere racistische uitlatingen van fans uit Oekraïne.

Al na zes minuten scoorde Alfred Finnbogason voor de bezoekers. De voormalig spits van sc Heerenveen schoot de bal in twee instanties langs de Oekraïense keeper. Vijf minuten voor rust zorgde Andrej Jarmolenko voor de gelijkmaker.

Het thuisland kreeg via een strafschop de grootste kans op de 2-1, maar de inzet van Jevhen Konopljanka ging via de paal naast het doel.

WK-kwalificatie: Finland-Kosovo

Primeurs in Turku

Er werd historie geschreven in het Finse Turku, waar het thuisland het opnam tegen Kosovo, dat voor het eerst in de geschiedenis in actie kwam. Primeur volgde op primeur. Na achttien minuten kreeg Kosovo voor het eerst een tegendoelpunt tegen. Uit een hoekschop schoot Paulus Arajuuri de bal snoeihard in het dak van het Kosovaarse doel.

Een kwartier na rust ook een positieve primeur voor Kosovo: de eerste interlandgoal. Valon Berisha schoot raak uit een strafschop en ging de Kosovaarse geschiedenisboeken in.