De ravage na het bombardement bij de havenstad Tartus
NOS Nieuws

'Bommen zullen Syrische badgasten niet weghouden uit Tartus'

Vorige week lanceerde het Syrische ministerie van toerisme nog een promotiefilmpje op YouTube om toeristen naar de kustplaats Tartus te lokken. Juist die stad is nu getroffen door bomaanslagen. Maar dat betekent niet dat de voornamelijk Syrische badgasten er nu zullen wegblijven, zegt correspondent Sander van Hoorn in het radioprogramma Nieuws en Co.

Bij het geweld in de kustplaats vielen 35 doden en tientallen gewonden. De daders pleegden twee bomaanslagen achter elkaar bij een controlepost op een snelweg. Van Hoorn: "Je ziet het wel vaker. Er ontploft een bom, mensen schieten te hulp, en dan ontploft de tweede bom."

Na de explosies restte een ravage van puin en autowrakken. De beelden staan in schril contract met het Syrische promotiefilmpje van de badplaats. Daarop zijn dronebeelden van een druk strand te zien, van mensen die ontspannen in het water en van toeristen die capriolen uithalen op jetski's.

Het reclamefilmpje geeft geen vertekend beeld, zegt Van Hoorn. "Het is niet bij elkaar verzonnen of geënsceneerd. Ik ben er geweest. Dat is echt wat je daar ziet."

Het zijn wel alleen maar Syrische badgasten die naar de kustplaats komen om even te ontspannen, geen buitenlandse toeristen. "Het zijn mensen die nog wat geld bij elkaar hebben kunnen schrapen en dan even komen uitblazen aan de kust waar het meestal rustig is."

Volgens Van Hoorn zullen de aanslagen de Syrische badgasten er niet van weerhouden naar Tartus te komen. "Hoe vreemd het ook klinkt, zo'n bomaanslag zal daar weinig aan veranderen. Als je uit een gebied komt waar dagelijks mortiergranaten vallen of waar de gevechten dichtbij zijn, dan is één bomaanslag geen reden om een plaats onveilig te vinden. Veiligheid is relatief, zeker voor mensen in Syrië."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl