Een gaswinningslocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij
NOS Nieuws

Energiebedrijf Engie wil minder gas uit Groningen

Energiemaatschappij Engie wil veel minder gas uit Groningen afnemen dan waartoe het contractueel verplicht is. Volgens Engie is de vraag naar Gronings gas sterk gedaald en kan de gaswinning waarschijnlijk nog verder omlaag. Gasgroothandel GasTerra houdt Engie echter aan zijn contractuele verplichtingen.

GroenLinks in de Provinciale Staten van Groningen wil nu inzage in de lopende leveringscontracten, vanuit de hoop de gaswinning nog verder terug te kunnen brengen.

Engie zegt dat het de komende jaren blijft zitten met miljarden kuub aardgas. Volgens het bedrijf, dat aan Frankrijk en België levert, is de vraag naar aardgas afgenomen. Engie wil niet zeggen of er ook in andere landen minder vraag is naar Gronings aardgas. "We mogen contractueel alleen niet zeggen waarom, of vanuit welke hoek er minder vraag is", zegt een woordvoerder.

'Misbruik'

Engie zit vast aan afspraken met GasTerra die dateren van voor 2010. Die maken volgens Engie dat het bedrijf meer moet afnemen dan zijn klanten vragen.

Engie zegt daarover: "er wordt steeds gezegd dat er contractuele verplichtingen zijn en dat het niet minder kan, omdat de leveringszekerheid dan in gevaar komt. Wij zijn een partij met een langetermijncontract en constateren nu dat we gas overhouden. En dat we dus wel degelijk met minder gas uit Groningen toekunnen".

GasTerra noemt de uitspraken van Engie onzin. "Ze willen van hun contract af, ze willen minder betalen, en maken daarbij misbruik van een heel gevoelig maatschappelijk thema: de kwestie- Groningen", zegt een woordvoerder in het Dagblad van het Noorden.

Veiligheid

GroenLinks ziet in de boodschap van Engie een kans om de gaswinning in Groningen verder te verlagen. "Het kan niet zo zijn dat er gas wordt gewonnen om aan ongewenste verplichtingen te voldoen, terwijl de veiligheid van Groningen in het gedrang is", zegt Provinciale Statenlid Hendri Meendering.

Volgende week vergadert de Tweede Kamer over nieuwe aardgasafspraken met de NAM. De PvdA zegt vandaag af te willen van de termijn van vijf jaar die voor die afspraken geldt. Die termijn is volgens de partij te lang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl