De lancering van een Noord-Koreaanse Hwasong-10 raket (archief)
NOS Nieuws

Noord-Korea vuurt drie raketten af

Noord-Korea heeft vannacht drie raketten afgevuurd. Ze kwamen volgens de chef-staf van het leger van Zuid-Korea na een vlucht van duizend kilometer terecht in het zeegebied tussen de beide Korea's en Japan.

Vermoedelijk was de lancering een reactie op de ontmoeting enkele uren eerder tussen de Zuid-Koreaanse president Park en de Chinese president Xi tijdens de G20-top in de Chinese stad Hangzhou.

De Zuid-Koreaanse president Park (l) en de Chinese president Xi (r)

China is de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea. Vrijwel zeker zijn bij de ontmoeting de voortdurende bedreigingen van het regime van Kim Jong-un richting het zuiden aan de orde gekomen. Zo vuurde het Noord-Koreaanse leger vorige maand nog een raket af vanaf een onderzeeër.

Zuid-Korea wil dat de Chinezen Kim onder druk zetten om een eind te maken aan het wapengekletter. Zuid-Korea wil een Amerikaans raketschild aankopen om zich te kunnen verdedigen.

China is daar tegen, omdat het bang is dat het systeem tot diep in het noordoosten van China kan kijken. Xi waarschuwde dat een "verkeerde aanpak van dit probleem niet bijdraagt aan de stabiliteit in de regio en de tegenstellingen kan verscherpen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl