Engelsen met de schrik vrij in Trnava

WK-kwalificatie: Slowakije-Engeland

Het scheelde weinig of Engeland was met een fikse domper begonnen aan de WK-kwalificatie. De Engelsen liepen zich negentig minuten lang stuk op Slowakije (dat het laatste half uur met tien man speelde), maar wonnen toch. Adam Lallana maakte in Trnava in de 95ste minuut het enige doelpunt: 0-1.

De afgelopen jaren was het vaak tegenvallend wat Engelands beste spelers op het veld lieten zien. Ook op het afgelopen EK maakte Engeland, zoals overigens veel van de gerenommeerde voetbalnaties, een povere indruk.

Het optreden kostte bondscoach Roy Hodgson de kop en nu moet Sam Allardyce de Engelse vechtlust zien terug te brengen.

Emotie bij Danny Rose (l) en Martin Skrtel op het gezicht
    Aanvoerder Wayne Rooney speelde zijn 116de interland, een record voor een veldspeler
    Dolle vreugde bij de Engelsen na de late goal

Van een Allardyce-effect was tegen Slowakije nog weinig te merken. De bondscoach zag zijn spelers voor rust geen enkele keer op doel schieten. Pas na een uur werd het iets beter toen Martin Skrtel zijn tweede gele kaart kreeg. Er kwam meer ruimte, de Engelsen vielen meer aan, maar verder dan een schot op de paal van Lallana leken ze niet te komen.

Het duel leek net als op het EK in 0-0 te gaan eindigen. Slowakije hield vrij gemakkelijk stand, maar in de 95ste minuut (er zou maar vier minuten worden bijgetrokken) zorgde Lallana alsnog voor een Engels feestje. Hij kapte zich vrij en schoot van dichtbij door de benen van doelman Matus Kozacik raak.

WK-kwalificatie: Litouwen-Slovenië

De Sloveen Boštjan Cesar voorkwam een stuntje van Litouwen. Hij maakte drie minuten in blessuretijd de 2-2 voor zijn land, dat tot een kwartier voor tijd tegen een 2-0 achterstand aankeek.

Litouwen speelde voor rust opvallend aanvallend en de doelpunten van Fiodor Cernych en Vykintas Slivka waren prima uitgespeelde treffers. Na rust nam de Sloveense druk echter toe, maar doelman Ernestas Setkus (ADO Den Haag) hield dapper stand.

Op de 2-1 van Rene Krhin (kopbal) had hij echter geen antwoord en in blessuretijd moest Setkus ook capituleren op een inzet van dichtbij van Cesar.

Schotten op dreef

Schotland had op Malta geen kind aan het thuisland. Hull City-speler Robert Snodgrass was de gevierde man bij de Schotten met drie doelpunten. Jonathan Caruana pakte een kwartier na rust een rode kaart bij Malta. Dat inspireerde Luke Gambin om in de negentigste minuut hetzelfde te doen, waardoor Malta het duel eindigde met negen man.

WK-kwalificatie: Malta-Schotland