Sam Allardyce, de niewe bondscoach van Engeland
NOS Voetbal

Gaat 'Big Sam' Allardyce hunkerend Engeland succes bezorgen?

De nieuwe bondscoach Sam Allardyce, aan de andere kant van de Noordzee 'Big Sam' genoemd, moet het naar succes hunkerende Engeland uit het slop trekken. In Slowakije luiden de Engelsen, die zich zonder puntenverlies plaatsten voor het EK in Frankrijk, de WK-kwalificatiereeks én het tijdperk-Allardyce in.

Zou het dan eindelijk gaan gebeuren op het EK van 2016? Die vraag werd aan de vooravond van het toernooi veelvuldig gesteld na de overtuigende kwalificatiereeks. Engeland behoorde tot de outsiders. De fans, de media en ook de spelers reisden vol optimisme af naar Frankrijk.

Maar de optimisten kwamen bedrogen uit. Het werd opnieuw een pijnlijk eindtoernooi; in de achtste finales werd de grootmacht uit het toernooi geknikkerd door, jawel, IJsland.

De bondscoaches van de afgelopen jaren

BondscoachPeriode
Roy Hodgson2012-2016
Stuart Pearce2012
Fabio Capello2008-2012
Steve McClaren2006-2007
Sven-Göran Eriksson 2001-2006

Roy Hodgson werd door de Engelse fans uitgejouwd en niet veel later besloot hij zijn koffers te pakken. De Engelse bond, die in het verleden nog grote namen als Sven-Göran Eriksson en Fabio Capello aanstelde, liet de keuze opnieuw vallen op een coach met een bescheiden palmares.

De afgelopen jaren had Allardyce Sunderland, West Ham United en Blackburn Rovers onder zijn hoede, maar een topclub ontbreekt nog op zijn cv.

Wayne Rooney tijdens een persconferentie van Engeland

In plaats van schoon schip maken, houdt Allardyce vast aan een aantal vaste waarden. Zo benoemde hij Wayne Rooney, die na het WK van 2018 afscheid neemt, opnieuw tot aanvoerder.

"Wayne is de meeste ervaren speler in de ploeg en hij geniet het meeste respect van zijn ploeggenoten. Het is de juiste keuze hem de leider van het team te laten zijn", aldus Allardyce.

De poule van Engeland in de WK-kwalificatie

Groep F
Engeland
Slowakije
Schotland
Slovenië
Litouwen
Malta

"Hij was een voortreffelijke aanvoerder van Engeland. De manier waarop hij deze rol vervulde, maakte het voor mij makkelijk hem te vragen of hij verder wil."

Rooney gaat tegen Slowakije op voor zijn 116de interland en hij maakte al 53 goals voor de Engelse ploeg. "Het WK in Rusland is mijn laatste kans nog iets te presteren met Engeland", aldus Rooney. "Ik ben van plan te genieten van de komende twee jaren en hopelijk neem ik afscheid met een prijs."

Keert John Terry terug?

Tevens liet Allardyce doorschemeren een poging te willen wagen om John Terry te verleiden tot een terugkeer. "Er zit misschien een politiek kantje aan, maar dat weet ik niet. Daarvoor zou ik dan eerst eens een gesprek met John moeten hebben", liet hij optekenen.

De 35-jarige Terry speelde zijn laatste interland in 2012. Hij bedankte voor Engeland in een periode waarin de Engelse voetbalbond FA hem voor vier wedstrijden schorste wegens racisme. Terry zou Anton Ferdinand van Queens Park Rangers met discriminerende teksten hebben beledigd.

De resultaten van Engeland in deze eeuw

JaartalUitgeschakeld
EK 2016achtste finales
WK 2014eerste ronde
EK 2012kwartfinales
WK 2010achtste finales
EK 2008niet gekwalificeerd
WK 2006kwartfinales
EK 2004kwartfinales
WK 2002kwartfinales
EK 2000eerste ronde
Joe Hart gepasseerd in het duel met IJsland

Reservekeepers

Waar Danny Blind bij Oranje de beschikking heeft over een handvol gelijkwaardige keepers, moet Allardyce het vooral doen met doelmannen die bij hun club reserve zijn.

Joe Hart raakte zijn basisplaats bij Manchester City kwijt en zocht zijn heil bij Torino, maar Allardyce doet toch een beroep op hem. Het tekent de keeperscrisis waar Engeland al jarenlang mee kampt.

Behalve Hart selecteerde Allardyce ook Alex McCarthy en Tom Heaton, van respectievelijk Southampton en Burnley. Fraser Forster, de keeper van Southampton heeft een armblessure opgelopen en mist daardoor de wedstrijd in Trnava.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl