'Farmaceutische industrie betaalt artsen'
Artsen ontvingen vorig jaar 5,6 miljoen euro aan sponsorgeld van de farmaceutische industrie. Dat schrijft de Volkskrant. Vooral specialisten die veel medicijnen voorschrijven, krijgen veel geld.
Uit een overzicht van de krant blijkt dat medicijnfabrikanten met name geld gaven aan reumatologen, longartsen en internisten.
De best betaalde arts ontving in 2015 ruim 38.000 euro. Het gaat onder meer om onkostenvergoedingen voor dienstverlening.
De betalingen van de industrie aan artsen worden sinds vier jaar vastgelegd in het zogeheten Transparantieregister.
In april maakte de Volkskrant al bekend dat artsen en zorginstellingen bij elkaar 51,6 miljoen euro kregen in 2015, 36 procent meer dan een jaar eerder.
Voordelig voor fabrikanten
Farmaceuten richten zich op vakgebieden waar veel chronische aandoeningen voorkomen en waar de meeste geneesmiddelen worden ontwikkeld.
Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) zegt in de Volkskrant dat het interessant is voor bedrijven om artsen en hoogleraren te benaderen die in hoog aanzien staan bij hun collega's.
Als die positief schrijven over een bepaald geneesmiddel kan dat zeer voordelig zijn.
Niet illegaal
Artsen die geld aannemen van de farmaceutische industrie doen niets illegaals, maar volgens het IVM heeft geld altijd invloed.
Uit vier Amerikaanse onderzoeken blijkt onder meer dat artsen die geld krijgen van de industrie, meer recepten uitschrijven voor dure geneesmiddelen.
VGZ wil ook in Nederland onderzoek laten doen. De zorgverzekeraar wil onder meer weten welke specialisten relatief veel recepten uitschrijven voor nieuwe, dure geneesmiddelen en kijken of die artsen banden hebben met de farmaceutische industrie.
Belangrijk
Artsen zijn zich vaak wel bewust van mogelijke beïnvloeding. Toch vinden ze het ook belangrijk om samen te werken met fabrikanten bij onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe medicijnen.
Het ontvangen geld wordt in veel gevallen ook weer in nieuw onderzoek of in de afdeling of het laboratorium van de betreffende arts gestoken, zeggen de artsen in de krant.
Ministerie
Het ministerie van VWS zegt in een reactie dat het register de financiële relaties tussen farmaciebedrijven en artsen transparant maakt. "Iedereen, patiënten, onderzoekers en de IGZ, kan het inzien. Dat blijkt ook uit het artikel. Er wordt blijvend gewerkt aan de ontwikkeling van het register. Daarbij wordt ook het Volkskrant-onderzoek betrokken. De IGZ ziet mede aan de hand van het register toe of iedereen zich aan de regels houdt."