Minister Van der Steur
NOS Nieuws

Advocaat Van der Graaf laat bandopname horen over 'verkooppraatje'

De advocaat van Volkert van der Graaf heeft in het televisieprogramma Pauw een bandopname laten horen van een gesprek tussen zijn cliënt en het OM. Daaruit kan volgens hem worden opgemaakt dat een advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie een nieuw psychiatrisch onderzoek van Volkert van der Graaf wel degelijk een verkooppraatje genoemd.

Minister Van der Steur zei eerder deze week dat de psychische begeleiding geen verkooppraatje was en dat niet duidelijk was in welke context het woord was gebruikt. Hij stelde verder dat uit de opnames die het OM heeft gekregen niet kan worden afgeleid dat de advocaat-generaal de indruk wekte dat de psychische begeleiding van Van der Graaf geen waarde heeft.

Het gaat om een opname van een gesprek in september vorig jaar tussen Van der Graaf, zijn advocaat, advocaat-generaal Hans Pieters en een niet-geïdentificeerde medewerkster van het OM. De opnames zijn heimelijk door Van der Graaf gemaakt.

Verkooppraatje

Van der Graaf wil van de voorwaarden van zijn voorlopige vrijlating af. Volgens advocaat Jebbink gaf advocaat-generaal Pieters aan dat het OM die voorwaarden best wil afbouwen, maar dan zou zijn cliënt opnieuw psychiatrisch onderzocht moeten worden.

Van der Graaf ziet het nut niet van zo'n procedure, omdat er anderhalf jaar eerder al een rapport is uitgebracht waaruit bleek dat hem niets mankeert. Pieters dringt toch aan op nieuw onderzoek. "Zal ik maar gewoon eerlijk zijn? We hebben een verkooppraatje nodig. (...) De staatssecretaris, de minister. Daar hebben we gewoon mee te maken."

Advocaat na horen fragment: dit gesprek is wel bekend bij het OM

Minister Van der Steur schreef woensdag dat het OM niet over een opname van het hele gesprek beschikt en dat de juistheid en volledigheid van de transcripten daarom niet was vast te stellen. Advocaat Jebbink bestrijdt dat en zegt dat het OM wel de hele band heeft.

Partijen in de Tweede Kamer zeiden woensdag al van de minister te willen horen hoe het nu zit. VVD, CDA, en PvdA wachten nu eerst de reactie van Van der Steur af alvorens met een reactie te komen. Het CDA spreekt van een gevoelige kwestie die niet gebaat is bij welles-nietesspelletjes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl