NOS Nieuws

Italianen woedend over cartoons aardbeving in Charlie Hebdo

In Italië is ophef ontstaan over een spotprent in het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Op de tekening, onder de kop Aardbeving op Italiaanse wijze, worden de slachtoffers uitgebeeld als pastagerechten.

De zwaarst getroffen plaats van de aardbeving, Amatrice, is ook de bakermat van een bekende pastaschotel, spaghetti all'Amatriciana, met een saus van tomaten, rode peper en guanciale, kinnebakspek. 231 van de meer dan 290 slachtoffers kwamen uit Amatrice.

Charlie Hebdo noemt een bebloede man 'Penne met tomatensaus' en een vrouw met brandwonden 'Gegratineerde penne'. Naast hen onder puin bedolven stapels lijken, onder de noemer 'lasagne'.

Burgemeester Pirozzi van Amatrice is des duivels. "Hoe kun je verdomme een spotprent maken over de doden!", riep hij volgens persbureau Ansa.

Je Suis Charlie

De Franse ambassadeur in Italië heeft afstand genomen van de cartoon. Landelijke kranten als La Stampa en Corrière della Sera schrijven er verontwaardigd over. Op sociale media is de ophef groot. "Walgelijke vertoning", schrijft @RNocerino95 in een uitgebreide kritiek.

"Als Charlie Hebdo weer doelwit is van een aanslag, blijf ik weg van Je Suis Charlie", zegt hij, verwijzend naar de terreuraanslag op de redactie van het blad in januari 2015, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen. Die leidde tot massaal betoon van steun, op Twitter onder de hashtag #JeSuisCharlie.

Anderen winden zich juist op over wat zij zien als selectieve verontwaardiging: "Toen ze een zooitje godsdiensten en stervende vluchtelingen belachelijk maken was het 'vrijheid van meningsuiting' en nu zijn jullie beledigd?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl