Johan Kenkhuis: bezem door de KNZB
NOS Sport

Kenkhuis: de bezem moet door de KNZB

Nul medailles voor de Nederlandse zwemmers op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In het binnenbad, welteverstaan. En dat is weinig. Zeker gezien de successen die er sinds 2000 op elke Spelen waren. "De bezem moet door de zwembond."

Zwemanalist Johan Kenkhuis windt er het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken geen doekjes om. "Voor Rio had het bestuur acht medailles begroot. Nou, dat hebben ze niet gehaald. En als je er dan al tien of vijftien jaar zit, moet je concluderen dat het je gewoon niet gelukt is."

Voor de duidelijkheid: de KNZB kon in Rio twee grote successen vieren, namelijk de olympische titels van Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal. Die successen werden echter behaald in het open water.

"Beste Erik van Heijningen en Jan Kossen, jullie hebben nu respectievelijk zestien en elf jaar op het pluche gezeten. Doe wat goed is voor de sport. Doe het voor de zwemmers voordat het te laat is."

Pieter van den Hoogenband roept het bestuur op om op te stappen (De Telegraaf)

Kenkhuis deelt de mening van meervoudig olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband, die in de media zelfs eiste dat de algemeen directeur én de voorzitter van de zwembond, respectievelijk Jan Kossen en Erik van Heijningen, zouden opstappen.

"Ze moeten erkennen dat het niet goed gegaan is. Dat is in ieder geval stap één." Kenkhuis kijkt vooral naar het binnenbad. Dáár moet het roer om. "We hebben daar geen enkele medaille gehaald. Wat je steeds vaker hoort, ook bij de zwemmers in Rio, is dat het plezier weg is. En ook het vertrouwen in de KNZB."

Ranomi Kromowidjojo in Rio de Janeiro

Kenkhuis weet niet of Van den Hoogenband de vacante functie van technisch directeur moet vervullen. Die functie ambieerde Van den Hoogenband wel, mits het bestuur zou opstappen. "Pieter heeft goede ideeën, is beschikbaar. Maar de vacature die ze nu hebben gesteld is oubollig en lijkt me niet iets voor hem." Kenkhuis denkt meer aan iemand van buitenaf met een frisse blik.

Los van de diverse functies binnen de bond ziet Kenkhuis dat er regionaal het nodige veranderd moet worden. "De aanwas van talenten moet er blijven. Het is wel belangrijk om te investeren in topsport, maar het is ook belangrijk - misschien nog wel belangrijker - om te investeren in de aanwas vanuit de regio, vanuit de verenigingen. Daar komen Pieter en ik bijvoorbeeld ook vandaan. Dat beleid is de laatste jaren heel slecht geweest. We hollen achteruit en zijn veel slechter af dan tien jaar geleden. Rio was slecht. Dit is het juiste moment voor verandering."

De vraag is nu of de verantwoordelijke mensen zullen opstappen. "Ik hoop het van harte. Het zou het beste zijn voor het Nederlandse zwemmen", besluit Kenkhuis.

Alleen in het openwaterzwemmen presteerde de Nederlandse zwemequipe uitstekend op de Olympische Spelen. Sharon van Rouwendaal won goud in Rio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl