Radja

Radja, de oudste orang-oetan van de Apenheul, is gestorven

In de Apenheul is de oudste orang-oetan van het park gestorven. Met haar 53 jaar was Radja volgens de Apenheul "een stokoude dame". In het wild worden de dieren gemiddeld tussen de 40 en 50 jaar oud.

Radja kwam in 1999 met zes andere orang-oetans, onder wie haar dochter Katja en haar partner Karl, naar de Apenheul. Ze waren de eerste bewoners van een nieuw verblijf met vier eilanden. Radja en Karl kregen nog twee nazaten: zoon Willie in 2002 en dochter Merah in 2006. Ook adopteerde Radja nog een andere orang-oetan.

Ongeluk

In 2012 stierf haar partner Karl (51). Na zijn overlijden had ze geen interesse meer in andere orang-oetanmannen. Vorig jaar verloor Radja bij een ongeluk haar dochter Merah. Die kwam door verdrinking om het leven doordat ze in het water tussen twee eilanden was beland. Na Merah's dood werd Radja volgens de Apenheul een stuk stiller.

De afgelopen weken was haar gezondheid achteruitgegaan. Ze had last van haar luchtwegen en kreeg hiervoor medicijnen. Onderzoek wees uit dat ze is gestorven aan hartfalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl