Rechter S. Sicking (L.) en advocaat Ejder Kose van de vier gedaagde vrouwen
NOS Nieuws

'Wij zullen een voorbeeld zijn voor 500.000 Turken in Nederland'

De islamitische basisschool De Roos in Zaanstad en vier ouders die vandaag in kort geding tegenover elkaar stonden voor de rechter in Haarlem, moeten met elkaar in gesprek. Ze krijgen tot woensdag de tijd om het eens te worden.

Dat is de uitkomst van een kort geding dat was aangespannen door de school tegen de vier vrouwen. De Roos eist dat er een einde komt aan de 'hetze' die de ouders tegen de school zouden voeren. Ze zeggen dat De Roos een Gülen-school is, wat de school met kracht ontkent. De vier roepen ouders niettemin op hun kinderen van de school te halen, wat de ouders van 151 van de 411 leerlingen ook hebben gedaan.

Uittocht leraren

De Roos wil dat ze meteen stoppen met hun uitlatingen en dat ze alle beschuldigingen intrekken.

De beweging van de Turkse geestelijke Fetullah Gülen zit volgens de Turkse regering achter de mislukte staatsgreep in Turkije en treedt hard op tegen vermeende Gülen-aanhangers. Ook onder Turkse Nederlanders is veel onrust.

Advocaat Marcel Dekker van de school zei voor de rechtbank dat negen leraren uit angst zijn vertrokken bij De Roos. Ze zouden zijn bedreigd. Volgens Dekker kan het personeel gevaar lopen, omdat ze als Gülen-aanhangers worden bestempeld.

Om tafel

De school wilde aanvankelijk toch dat de rechter een voorlopige uitspraak zou doen. Maar die voelde daar niets voor, vertelt verslaggever Trudy van Rijswijk. "Ze zei: jullie willen rust en veiligheid. Mijn oordeel gaat daar zeker niet bij helpen, want dat is altijd in het nadeel van één van partijen. Ga nou gewoon praten. De advocaat van de vier vrouwen zei toen: joh, we gaan praten en we gaan een voorbeeld zijn voor 500.000 Turken in Nederland. We kunnen namelijk gewoon met elkaar om tafel gaan zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl