NOS Nieuws

Veel contracten zzp'ers afgekeurd door Belastingdienst

De Belastingdienst heeft tot dusver maar een klein deel goedgekeurd van de voorgelegde contracten tussen zzp'ers en hun opdrachtgevers. Zzp'ers kunnen overeenkomsten sinds 1 mei voorleggen aan de Belastingdienst, om aan te tonen dat zij echt als zelfstandige werken, en niet als een soort werknemer.

De organisatie MKB Belangen heeft via een WOB-verzoek een aantal kerncijfers gekregen van de Belastingdienst over deze voorgelegde contracten. Van de 4481 zijn er slechts 370 goedgekeurd. Dat wil zeggen dat de Belastingdienst er in die gevallen niet aan twijfelt dat de zzp'er echt als zelfstandige werkt.

'Bloedbad'

Van 1033 ondernemers werd het contract afgekeurd omdat de Belastingdienst ze door die overeenkomst niet als echte zelfstandige beschouwt. Dat betekent dat zij net zoveel belasting moeten betalen als werknemers, en niet de belastingvoordelen van zelfstandigen krijgen. MKB Belangen spreekt van een "bloedbad".

"Onzin", zegt een woordvoerder van de Belastingdienst. "De meeste zelfstandigen kunnen gewoon aan de slag met modelovereenkomsten die op de site van de Belastingdienst staan". Het is overigens niet verplicht met dit soort contracten te werken. Maar het voordeel voor de zzp'er en zijn opdrachtgever is dat zij niet verrast kunnen worden door een naheffing voor de loonbelasting en andere lasten.

Schijnzelfstandigheid

De bedoeling van de nieuwe regels is om ook de opdrachtgever verantwoordelijk te maken voor het voorkomen van schijnzelfstandigheid. Voorheen betaalde alleen de zelfstandige de rekening, als er eigenlijk sprake bleek van een werkgevers-werknemersrelatie.

"Er komen nu zaken naar boven waarvan de Belastingdienst zegt dat deze arbeidsverhouding niet voldoet aan de wet", zegt de woordvoerder. "Een geschiedenisleraar die via een rooster 20 uur lesgeeft op een lyceum is bijvoorbeeld geen ondernemer volgens de wet." Dat de leraar het lyceum een rekening stuurt, maakt daarvoor niet uit. Het gaat erom dat hij echt als ondernemer bijvoorbeeld zijn werktijden en werkwijze kan bepalen.

Sinds 1 mei geldt overigens een overgangsjaar waarin ondernemers nog geen boete krijgen als ze iets verkeerd doen. De maatregel gaat pas echt in op 1 mei 2017. Verder gaat in december een onafhankelijke commissie eerst de nieuwe regels evalueren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl