De nieuwe advocaten van Holleeder bij de rechtbank in Amsterdam
NOS Nieuws

Zussen Holleeder zwijgen tegen zijn advocaten

De zussen van Willem Holleeder weigeren in te gaan op vragen van diens advocaten Sander Janssen en Robert Malewicz. Dat bleek op de achtste pro formazitting in de zaak tegen de topcrimineel in Amsterdam.

De zussen hebben eerder verklaard dat hun broer hen wil laten vermoorden en dat hij betrokken was bij verschillende liquidaties. De verdediging van Holleeder wilde de vrouwen de afgelopen maanden zelf ook ondervragen, maar zij beriepen zich op hun verschoningsrecht. De rechter laat dinsdag weten of dat terecht is.

Vrijlating

De verdediging wil controleren of de zussen en de voormalige vriendin van Holleeder de waarheid hebben gesproken, maar zegt door hen te worden tegengewerkt. "Als wij deze getuigen niet kunnen verhoren, mogen hun verklaringen niet worden gebruikt als bewijs”, stelde Malewicz. Hij zal dan gaan vragen om vrijlating van Willem Holleeder.

De advocaten van Holleeder willen specifiek weten of Sonja en Astrid Holleeder en ex-vriendin Sandra den Hartog financieel hebben geprofiteerd van de moord op de criminelen Cor van Hout en Sam Klepper. Ze vermoeden dat de vrouwen daarover hebben gelogen en daarom onbetrouwbaar zijn.

Zichzelf belasten

Zowel Sonja en Astrid Holleeder als Sandra den Hartog willen niets zeggen, omdat ze eerder verdachten zijn geweest in de zaken. Ze zijn bang dat ze zichzelf belasten en alsnog vervolgd kunnen worden.

Holleeders advocaten vinden dat het OM de vrouwen moet garanderen dat dit niet gebeurt, zodat de verhoren kunnen doorgaan. Tot nu toe heeft het OM daarover niets gezegd.

Prullenbak

Tijdens de zitting werd ook duidelijk dat het OM naar bewijs heeft gezocht in de cel van Holleeder. Het OM heeft papiersnippers met aantekeningen van Holleeder uit de prullenbak gevist. Zijn advocaten vinden dat die aantekeningen vertrouwelijk waren, omdat ze over zijn strafzaak gingen.

Het aanvullend onderzoek naar de vermeende opdracht vanuit de gevangenis in Vught om zijn zussen en ook misdaadjournalist Peter R. de Vries te laten vermoorden, heeft volgens de advocaten van Holleeder niets opgeleverd. "Kolder uit de koker van een gedetineerde die graag overgeplaatst wilde worden", aldus Malewicz.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl