NOS Nieuws

GroenLinks zet Gorkums raadslid uit fractie

GroenLinks breekt met het Gorkumse raadslid Ilhan Tekir. Directe aanleiding is zijn steun aan de Turkse AK-partij en zijn keuze dit publiek te maken, onder andere in de Volkskrant.

De Turkse Nederlander Tekir zit voor GroenLinks in de gemeenteraad in Gorinchem. Een paar weken geleden zei hij in de Volkskrant dat het Westen veel te hard oordeelt over president Erdogan, dat die goede prestaties heeft geleverd en dat hij ook op de partij van Erdogan stemt.

De fractie, de wethouder van GroenLinks in Gorinchem en het bestuur van de afdeling Zuid-Holland-Oost zeggen dat ze met hem hebben gepraat over zijn uitspraken en dat dat niet tot overeenstemming heeft geleid. Volgens fractie, wethouder en bestuur is er geen gemeenschappelijke basis meer en kan hij niet meer als raadslid voor GroenLinks functioneren.

Diametraal

Ze hebben hem gevraagd zijn zetel ter beschikking te stellen. Het partijbestuur van GroenLinks onderschrijft de conclusies. Volgens partijvoorzitter Meijer is het logisch dat er intensieve gesprekken zijn gevoerd, omdat steun aan de AK-partij diametraal tegenover de opvattingen van GroenLinks staat. "Uiteindelijk bleken de tegenstellingen onoverbrugbaar en dit besluit is daarmee onvermijdelijk."

Tekir zegt in een reactie dat hij met stomheid is geslagen en dat hij zonder fatsoenlijk gesprek uit de fractie is gezet. Hij vindt de gang van zaken GroenLinks onwaardig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl