Maarten Stekelenburg
NOS Voetbal

'Qua stijl, ervaring en uitstraling is Stekelenburg de beste voor Oranje'

Aan de vooravond van de eerste WK-kwalificatiewedstrijd van Oranje was de selectie van spelers amper onderwerp van gesprek. In plaats van wie er bijvoorbeeld onder de lat moet plaatsnemen, ging het vooral over de vacatures in de technische staf en het bestuur.

Tijdens de afgelopen transferperiode lieten de kandidaten voor eerste doelman van het Nederlands elftal zich niet onberoerd. De een koos voor speelminuten, de ander koos juist voor een buitenlands avontuur bij een Europese topclub.

Zo verkaste Jasper Cillessen van Ajax naar (de bank) van FC Barcelona, terwijl Tim Krul juist in de Amsterdam Arena een contract voor een jaar tekende met het oog op speelminuten. En Maarten Stekelenburg hoopt bij Everton zijn loopbaan weer van glans te voorzien.

Maarten Stekelenburg (m) en Jasper Cillessen aan de slag met keeperstrainer Frans Hoek

Westerveld

Volgens oud-international Sander Westerveld is de keuze van Stekelenburg voor Everton een goede. Hij ziet de 33-jarige doelman het liefst als dé doelman van Oranje.

"Qua stijl, ervaring, meevoetballen en uitstraling is hij voor mij de beste keeper", aldus Westerveld. "Tijdens het WK van 2010 behoorde hij tot de besten ter wereld. Hij is met zijn voeten beter dan bijvoorbeeld Jeroen Zoet. En hij heeft presence, oftewel hij is aanwezig."

Westerveld denkt dat Stekelenburg nog wel een paar jaar mee kan. "Heel veel mensen zeggen: kijk naar de toekomst. Maar Gianluigi Buffon (38 jaar oud, red.) voetbalt toch ook nog steeds? Er is nog tijd genoeg voor Stekelenburg, daarna komt de toekomst. En dan zie ik Hidde Jurjus als de keeper van Oranje."

Heel veel mensen zeggen: kijk naar de toekomst. Maar Gianluigi Buffon voetbalt toch ook nog steeds?

Sander Westerveld

Topclubs

Keepers als Michel Vorm (Tottenham Hotspur) en Cillessen kozen voor topclubs en moeten dat (mogelijk) met een bijrol bij Oranje bekopen. "Vorm heeft echt de verkeerde keuzes gemaakt. Hij ging naar Tottenham, terwijl hij al wist dat hij achter Hugo Lloris tweede keeper zou gaan worden. Hij heeft daar te lang op de bank gezeten. Je gaat toch ook niet naar Bayern München als Manuel Neuer daar zit?"

Cillessen wacht mogelijk hetzelfde lot, denkt Westerveld. "Ik heb vernomen dat Marc-André ter Stegen in zijn onderhandelingen heeft bedongen dat hij in zowel de competitie als de Champions League in actie mag komen", aldus Westerveld. "Dan blijven er voor Cillessen zo’n tien tot twintig wedstrijden over en dat is niet genoeg om in het Nederlands elftal te spelen, ben ik bang."

Maarten Stekelenburg bij aankomst bij Huis ter Duin

De keuze is groot, maar dat is volgens Joop Hiele - eveneens oud-keeper van Oranje - niet per definitie een voordeel. "Ik vind het geen luxeprobleem. Want er is niemand die er met kop en schouders bovenuit steekt", aldus Hiele.

"De meeste keepers hebben een redelijk niveau, maar er is niemand die zich internationaal onderscheidt."

Scherp

Ook Hiele ziet in Stekelenburg nog een belangrijke gegadigde voor de plek in het doel, al benadrukt hij wel dat Stekelenburg dan veel minuten moet maken bij de club van Ronald Koeman.

"We zijn Stekelenburg uit het oog verloren. Daarom weten veel mensen niet meer zo goed wat hij kan. Om verschillende redenen heeft hij zijn kwaliteiten niet kunnen etaleren", aldus Hiele.

"Al heb ik geen specifieke voorkeur voor een naam. Ik zou meer letten op wie er scherp oogt en aan wat voor type keeper Oranje op een bepaald moment behoefte heeft."

Vergelijk keepen met plaatje-daadje. Hoe vaker een keeper een plaatje ziet, oftewel in een situatie komt, hoe beter hij erin wordt.

Joop Hiele

Blessure

Stekelenburg was jarenlang een vaste waarde hij het Nederlands elftal, maar is nu gezakt in de pikorde. "Hij heeft een paar jaar op het tweede plan van de club gespeeld en het duurt dan ook weer aan aantal jaar voordat je je niveau weer terug hebt", aldus de 57-jarige Hiele.

"Zie het als een blessure van drie tot vijf maanden; dan heb je diezelfde periode ook weer nodig om je niveau terug te krijgen. Vergelijk keepen met plaatje-daadje. Hoe vaker een keeper een plaatje ziet, oftewel in een situatie komt, hoe beter hij erin wordt. Stekelenburg is het natuurlijk niet verleerd, het moet alleen weer geactualiseerd worden. Eigenlijk moet hij soort van gereset worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl